Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Стало відомо, що означає металева позначка «51» в історичному центрі Ямполя

Кожного дня сотні ямпільчан проходять повз стіни старого Неплюєвського ряду на перехресті вулиць Спасо-Преображенська та Глухівський шлях, але далеко не всі помічають на ній невеликий металевий стержень з позначкою «51».

Як виявилось, це стінний репер нівелірного пункту Державної геодезичної мережі України, повідомляє yampil.info.

Цифра на репері показує лише його номер, а для того щоб дізнатись його значення, необхідно шукати дані в спеціальному каталозі. Там пункт «51» показує висоту 165 метрів над рівнем моря. Коли був встановлений цей репер невідомо, але відомо, що їх масово використовували в 30-х роках минулого сторіччя.

Вся територія Ямпільського району покрита подібними нівелірними пунктами: реперами, марками та пірамідами, елементи планової та висотної мережі. Наприклад, на найвищій точці Ямполя «Усківській» горі розміщена піраміда, яка означає висоту 203 метри над рівнем моря. Висотні репери встановлені на будинку №9 по вулиці Глухівський шлях, десь наприкінці цієї ж вулиці, біля «горбатого мосту», в стіні автобусної зупинки на Рудні.


До речі, зараз в селищі завершується громадське обговорення будівництва нового кафе на цьому місці. Проект передбачає знесення аварійних стін колишнього торгового ряду. Разом з ними може зникнути і цей раритетний показник висоти.

Джерело: debaty.sumy.ua

4 листопада
3 листопада