Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Безоплатна заміна суглобу у КЛ св.Пантелеймона – програма Сумської міськради

Як раніше люди жили з повністю зношеним суглобом? Просто доживали свій вік – сидячи, а потім лежачи. Але світові технології не стоять на місці. Заміна суглобу – і людина може жити повноцінним життям, не обмежуючи себе в рухах.

Складні операції із заміни суглобів в Сумах почали три роки тому. В лікарні св.Пантелеймона тільки за рік 2022-й поставили на ноги більше ста пацієнтів. Як правило, ендопротезування виконується на крайніх стадіях дегенеративних захворювань, коли інші методи допомоги не діють.

Пані Галина – з Охтирського району, другий день після операції. Каже, що три роки вже ледь пересувалася, а з болем живе вже дуже давно. І все розраховувала на народні методи лікування.

Сергій Осташов, лікар-ортопед-травматолог КЛ св.Пантелеймона: «З капустяних листків… Без цього ще жоден пацієнт не приходив, що не використовував би народну медицину. Капустяне листя – це обов’язково. (Звертається до пацієнтки) Клали, я ж вірно кажу?»

Зате тепер пані Галина, дякувати лікарям, почувається добре і за пару днів готується на виписку.

Сергій Осташов: «Термін реабілітації після такої операції – до трьох місяців: хворі розходжуються, хтось швидше, хтось повільніше. Залежить від того, наскільки запущена ситуація з хворобою була до того. Наприклад, у даної пацієнтки скорочення правої кінцівки було п’ять сантиметрів – настільки був зношений суглоб. Але, судячи з того, як вона себе поводить сьогодні з ранку – думаю, що в Чистий четвер ми її відправимо додому. (Звертається до пацієнтки) Будете вже вдома місить паски, вірно? І все буде добре».

А це пані Марія, вона тільки готується до операції по заміні кульшового суглобу. Вона, хоч і працювала медичною сестрою все життя, але теж самолікуванням не гребувала. Тепер вірить тільки своєму лікарю-ортопеду.

Пані Марія, пацієнтка: «Я вже хворію років десять. Всі мені рекомендували оперуватись, а я все відмовлялась, тягнула-тягнула, аж поки не злягла повністю. Сюди мене привезли на ношах. Зараз вся надія на Сергія Олександровича. Він – єдиний лікар, якому я вірю. Як він скаже, так і буде».

Основна суть ендопротезування полягає у заміні зруйнованого хворобою суглобу на штучний імплант. Але коштують вони недешево.

Олександр Лисенко, Сумський міський голова: «Аби допомогти сумчанам з такими проблемами, ми виділили кошти з міського бюджету. У межах даної програми – на кожну з двох міських лікарень йде по мільйону грн. Ці кошти йдуть на придбання суглобів, а робота лікарів оплачується державою. В цьому році ми виділяємо 1 млн грн на лікарню св.Пантелеймона і 1 млн грн на Центральну міську лікарню. У нас сформована комісія, яка, за зверненням жителя м.Суми, проводить відповідне обстеження, перевіряються документи, і потім приймається рішення стосовно отримання певним пацієнтом цієї послуги по проведенню операції з встановлення імпланту. За операцію пацієнтові платити нічого не потрібно. Людина звертається – проводиться медична експертиза – комісія розглядає – і потім операція. Кількість таких пільгових суглобів за програмою – десь 60-80 по кожній лікарні. Ми намагаємось щось економити і за рахунок купівлі оптом. Імпланти купуємо сучасні й якісні, від відомих виробників».

Директор клініки св.Пантелеймона Володимир Поцелуєв говорить, що зараз у них в черзі по заміні суглобу більше 40 людей, і всі вони мешканці Сумського району. А для сумчан зараз додалась нова можливість.

Володимир Поцелуєв: «Ми пропонуємо людям, у кого є такі проблеми зі здоров’ям, звернутись до нашої лікарні. Можна через гарячу лінію тел. 0800333103 – записатись на прийом до ортопеда-травматолога, який визначить перелік аналізів та досліджень. Після чого засідає комісія спільно з Управлінням охорони здоров’я Сумської міськради – і визначає, чи потребує ця людина такої операції – якщо потребує, то вона отримує імплант за кошти Сумської міської громади. Проведення самої операції, всі послуги для неї й медикаменти – безкоштовні. Їх оплачує Національна служба здоров’я України. А імплант суглобу – або людина придбає самотужки, або, якщо вона потрапляє в цю програму, то отримує його безкоштовно, за рахунок Сумської МТГ (міської територіальної громади). Фінансувати такий імплант можуть також інші об’єднані тергромади – для своїх жителів, і ми таку операцію проводимо повністю безкоштовно в нашій лікарні. Така програма закриє потреби в штучних суглобах десь для двадцяти чоловік. Двадцять чоловік – наша лікарня, і ще двадцять – Центральна міська. З директоркою Центральної міської лікарні Валентиною Домінас ми постійно кажемо міській владі, що фінансування потрібно збільшувати. Але для цього потрібно знати, скільки ж людей у нашому місті на таку послугу потребують. Тому ми і просимо: зверніться до лікаря, щоб ми поставили вас у чергу, і після цього проінформували міського голову й депутатський корпус, що, припустимо, у нас в Сумах черга – 100 або 200 чоловік. І будемо вже, зважаючи на цю кількість потрібних операцій, просити кошти на цю програму. Щоб усі, хто потребує й підпадає під критерії програми, могли отримати цю послугу».

Майстерність хірургів-ортопедів клініки св.Пантелеймона плюс фінансова підтримка Сумської міської ради – це і є реальний шанс повернутись до повноцінного життя для хворих.

Джерело: Телеканал ATV

4 листопада
3 листопада