19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Білопільська територіальна комісія доопрацьовує останні протоколи

Підрахунок голосів у Білопільській територіальній виборчій комісії триває вже більше доби.

Як зазначила голова комісії Лідія Крушинська, протоколи з дільничних комісій почали здавати вже після першої годині ночі 26 жовтня.

– Безперервне засідання комісії ми почали проводити з 20.00 25 жовтня. У комісії працюють 16 членів, які обробляють результати протоколів, приймають інші документи. Останні протоколи нам привезли о 14 годині 26 жовтня.

Станом на 15 годину 26 жовтня оброблено 100 відсотків протоколів обласної та районної ради. Такий порядок. Після того, як здамо протоколи в район і область, почнемо обробляти документи кандидатів у депутати в ОТГ та на міського голову, – продовжує розмову Лідія Володимирівна.

Недійсні бюлетені

– Перше, на що не лише ми звертаємо увагу, – це кількість недійсних бюлетенів, – говорить голова. – Приміром, під час підрахунку бюлетенів у Сумську обласну раду недійсними з 5585 визнано 460 бюлетенів, які отримали виборці для голосування.

Люди не завжди розуміли, як ставити позначки, як правильно голосувати. Тож і маємо такий результат.

За кожного кандидата бюлетені – окремо

Друге, що вплинуло на роботу комісії, – це вимоги пакувати окремо бюлетені за кожного кандидата. От дивіться, на кожній дільниці треба обробити чотири бюлетені, а це разом – до 300 прізвищ. Результат кожного кандидата треба спакувати окремо в пакет і належним чином оформити. Тож ця вимога забирала багато часу й іншого ресурсу в роботі комісії.

Працювали в умовах пандемії

Третє. Це робота комісії в умовах пандемії. Хоч нам і дали необхідний захист, але в захисному екрані працювати важко, після кількох годин починає боліти голова. В масках потіють окуляри і погано видно. Незручно писати в рукавичках. Але безпека – понад усе. Тож терпіли, сподіваюсь, що ніхто не захворіє.

Працювали без паперових носіїв інформації

Четверте. Вперше за мою пам’ять члена комісії як ТВК, так і ДВК довелося працювати фактично без паперових носіїв. Іншими словами, вся довідкова література, роз’яснення, закондавча база були лише в Інтернеті. Це значно ускладнювало роботу сільських дільничних комісій, які не завжди мали доступ до мережі і відповідні гаджети.

– Коли ми матимемо остаточні результати виборів в ОТГ?

– Нам за законом необхідно до 6 листопада встановити результати голосування, занести їх у базу даних, підготовку протоколів та зареєструвати кандидатів. Сподіваюсь, що результати роботи 22 комісій ми обробимо якнайшвидше.

Зараз поки що маємо лише оперативні дані, зібрані штабами. Вони не суттєво можуть відрізнятись від офіційних.

Джерело: bilopillia.city

4 листопада
3 листопада