Вчора
20 червня
19 червня
18 червня
17 червня
15 червня
14 червня
13 червня
10 червня
8 червня
4 червня
31 травня
26 травня
23 травня
22 травня
21 травня
20 травня
18 травня
15 травня

Чи готова Сумщина до оборони? Скандал з «зубами дракона» набирає нових обертів

Новина про те, що біля  Білопілля на узбіччі дороги звалені бетонні тетраедри, відомі як “зуби дракона” – сколихнула всю Україну, тим паче, що всі очікують можливого наступу росіян на цьому напрямку, як це відбулося кілька тижнів тому на Харківщині. Чому таке відбувається, чому тетраедри не встановлюють так як треба і в чиїх інтересах усе це відбувається?..

Розголос стався такий знатний, що сам голова ОДА Володимир Артюх змушений був давати пояснення. Ми спробували розібратися: Хто ж так добряче підставив губернатора Сумщини?

І ниточка привела нас до другої по номінальній впливовості людини на Сумщині – голови обласної ради Віктора Федорченка. Саме його компанія – ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко”, якою після призначення Віктора Михайловича на посаду голови облради, керує його син Дмитро, виграла тендер від Білопільської міської ради на постачання цих конструкцій без конкурсу і конкурентів на майже два мільйони гривень.

ЗМІ уже писали раніше, що деякі із цих “зубів дракона” були такої якості, що розсипалися ще під час транспортування (тоді водій, що доставляв їх до місця призначення заявив, що доки він проїхав 50 км від виробника цих зубів, то 14 штук –  із наявних 36 зубів, розсипалися прямо в кузові). Тобто, згідно цієї інформації ще тільки під час доставки майже 40 відсотків фортифікаційних споруд виявилися неякісними і такими, що не могли використовуватися для укріплення ліній оборони.

Враховуючи, що причетна до цього компанія голови облради, то може, щоб приховати такий “брак” і вирішили їх не ставновлювати, а скидати до кучі – так просто буде неможливо перевірити їх кількість і тим більше обороноздатність, а від так і претензії за неякісний “товар” буде неможливо предʼявити?..

Адже тендер пройшов ще у грудні 2023 року – часу було достатньо, щоб не тільки виготовити “зуби”, а і встановити їх. Однак цього зроблено не було, а голова ОДА Володимир Артюх змушений був виправдовуватися у той час, коли ворог у будь-який момент може піти у наступ.

Це далеко не перший тендер компанії “Федорченко”, де вона не може виконати замовлення згідно тендерної документації. І такі речі трапляються, як бачимо і під час війни, і до її початку. Шкода тільки, що за ці недопрацювання потім будуть розплачуватися життям захисники Сумщини – чи задумувався Федорченко коли робив цю справу, чи думав тільки про гроші?..

P.S. Також у грудні 2023 року компанія Федорченка виграла тендер на 45,8 мільйона гривень на будівництво фортифікаційних споруд, які вона, за дивним збігом обставин, почала будувати ще до оголошення самого тендеру. Однак що це за споруди і як вони виглядають – ніхто нікому так і не показав, а от кошти, схоже, були освоєні в повному обсязі.

4 листопада
3 листопада