19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Чи зможе звільнений Сумський чиновник із російським паспортом поновитися на керівній посаді?

На початку листопада минулого року суспільну думку сколихнула новина про звільнення начальника Держпродспоживслужби Сумської області Віталія Моісеєнка. Як виявилося, правоохоронці встановили факт наявності у пана Моісеєнка російського паспорта. Багатьох людей обурило те, що під час війни, посадовець такого рівня на Сумщині має громадянство країни-агресора та отримує державну зарплату, користується службовим автомобілем і має доступ до службової інформації. А щодо останньої, то в межах повноважень держслужбовця Моісеєнка були всі можливості відвідувати будь-які виробництва на Сумщині, в тому числі навіть стратегічні і військові. Також даний “товаріщ” своїми діями міг запросто паралізувати роботу кожного із них… І якщо тільки припустити, що з отриманням паспорту він ще міг бути і завербований і спецслужбами нашого сусіда, то картина для Сумщини складається вкрай сумна…

При цьому всьому залишається невідомим, яка ж мораль у Віталія Моісеєнка дозволяла йому перебувати на державній службі з початку війни і що його так наполегливо підштовхує попри доведені обставини, продовжувати усіма способами повертати собі таку високу посаду?

До речі, питання російського паспорта “товаріща” Моісеєнка вже обговорювалося в суспільстві у 2016 та 2019 роках, однак тоді логічного завершення не сталося, мабуть «не на часі».

Водночас, відразу після звільнення громадянин росії Віталій Моісеєнко вирішив позиватися до суду, щоб поновитися на посаді.

Пан Моісеєнко оплатив послуги адвоката за 40 тисяч гривень, щоб вона представляла його інтереси в суді (сам вочевидь, хоч і юрист за освітою, не здатен відстоювати свою позицію). До слова, ці витрати, за позитивного для нього рішення суду, Віталій Моісеєнко перекладе на державу. Свій позов він обґрунтовує тим, що жодних дій для набуття громадянства рф він не вчиняв і паспорт він не отримував.

Що ж, Україна не визнає такі паспорти, насильно видані громадянам окупованих регіонів. Проте у випадку з Віталієм Моісеєнком інша ситуація. За оприлюденою інформацією, “товаріщ” Віталій у 2014 році, маючи у власності квартиру в Севастополі, після анексії та видачі паспорта рф, перереєстрував житло за законами рф, тобто скористався правом громадянина росії.

Крім того, Віталій Моісеєнко в період 2015-2018 років неодноразово перебував на території тимчасово окупованого півострова (будемо надіятися, українських державних таємниць при цьому не зливав), та після обговорення у суспільстві інформації про його російський паспорт перестав навідуватись туди.

І от, незважаючи на всі докази в матеріалах справи та позицію Держпродспоживслужби, рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 23.03.2023 у справі за № 480/7731/22 (суддя Воловик С.В.) позовні вимоги Моісеєнка Віталія були задоволені. Таким чином громадянин росії Моісеєнко може повернутися на державну службу і хто зна, скільки “користі” він там ще принесе, можливо, ще на одну квартиру в Криму “на колядує”…

Хочеться вірити, що під час війни здоровий глузд та свідомість переважить меркантильні чи комерційні інтереси, справедливість восторжествує, а чиновник із паспортом країни-агресора не зможе отримати на Сумщині високу посаду.

4 листопада
3 листопада