14 вересня
13 вересня
12 вересня
11 вересня
10 вересня
7 вересня
6 вересня
5 вересня
4 вересня
3 вересня
2 вересня
30 серпня
29 серпня
28 серпня
27 серпня
24 серпня
22 серпня

Чому добровольчі формування стали мішенню для Сумської військової адміністрації Дрозденка?

Ситуація навколо добровольчих формувань територіальної громади (ДФТГ) у Сумах викликає серйозне занепокоєння серед громадян. Навесні цього року почалися розмови про скорочення ДФТГ, але завдяки активному захисту з боку мешканців міста та депутатів Сумської міської ради ці процеси вдалося зупинити. Однак, нові дії з боку Сумської міської військової адміністрації під керівництвом Олексія Дрозденка свідчать про продовження тиску на добровольців, більш того – всі його зусилля наразі спрямовані на повну ліквідацію добровольчих формувань і повʼязано все це перш за все із відсутністю коштів у сумській казні, – пише телелеграм-канал “Суми.Головне”.

Дивно, але поки бюджет міста затверджувала Сумська міська рада, фінансування для ДФТГ було передбачене в повному обсязі. Однак, після того, як бюджет перейшов під контроль військової адміністрації Дрозденка, кошти закінчилися вже на початку цього літа (бюджетна дірка становить понад 75 мільйонів гривень) , і тепер фінансування ДФТГ у Сумській громаді фактично припинилося.

Щоб виправити ситуацію начальник Сумської МВА Олексій Дрозденко не придумав нічого кращого, як перестати платити сумським добровольцям, видавши відповідне розпорядження від 9 серпня 2024 року, залишивши соціальну підтримку лише прописаним у місті Суми захисникам. Але навіть це не змінило кардинально ситуацію, і на сьогодні заборгованість із виплат заробітної плати для членів сумських ДФТГ сягає кількох місяців.

Логічно, що терпець у членів добровольчих формувань рано чи пізно мав урватися і він таки урвався (тим більше, кошти на чергову реконструкцію стадіону чомусь знайшлися, чи на дороговартісний проєкт реконструкції мосту по вулиці Білопільський шлях, чи навіть на ремонт території біля ресторану голови обласної ради – на усі “вкрай потрібні” під час війни речі у сумській громаді кошти Дрозденко знайшов, а от на захисників із ДФТГ – ні). Кілька днів тому представники ДФТГ вийшли на мітинг біля будинку проживання Дрозденка.

Останній в боргу теж не лишився і за дивним збігом обставин після несанкціонованого мітингу у командира ДФТГ №8 міста Суми провели обшуки, очевидно, натякаючи на необхідність бути більш лояльними до військової адміністрації.

Наступний крок міської військової адміністрації був ще кардинальніший – Дрозденко підписав розпорядження про виділення 54 тисяч 600 гривень на поштові марки, щоб усім членам ДФТГ м.Суми вручили повістки до ТЦК (це 700 повісток вартістю 78 гривень за одне повідомлення).

Ось так жорстко і оперативно Дрозденко розправився із тими людьми, які стали на захист міста Суми з перших днів війни, коли більшість владних структур просто втекли, залишивши обласний центр просто напризволяще.

Безперечно, такі дії з боку військової адміністрації підривають довіру до місцевої влади та ставлять під сумнів їхню здатність ефективно захищати інтереси громади в умовах воєнного стану. Ситуація потребує негайного вирішення, адже подальше ігнорування проблеми може призвести до ще більшого загострення соціальної напруги.

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ

Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ

4 листопада
3 листопада