Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

«COVID-19 сягнув Конотопа раніше, ніж його тут почали діагностувати»: Сімейна лікарка — про пандемію

Від 12 березня, коли в Україні офіційно почали виявляти хворих на коронавірус, сімейна лікарка Конотопської центральної районної лікарні Тетяна Яценко взяла на облік та вилікувала чотирьох Covid-позитивних конотопців. Вона розповіла про свій досвід та про те, як змінилися умови праці медиків під час пандемії.

Не всі пацієнти з підозрою на Covid-19 сидять вдома

Перші дві пацієнтки з коронавірусом прийшли до лікарні наприкінці березня. Обидві щойно прилетіли з Франції із заробітків. За законом вони мали бути вдома на обов’язковій самоізоляції. Натомість вони самостійно вирішили пройти тест на Covid-19. Серед основних скарг — кашель та підвищена до 38°C температура.

Зазвичай пацієнтів з підозрою на вірус приймаємо на першому поверсі у спеціальному кабінеті. Дезобробку там проводять кілька разів на день. Оглядаємо їх у захисному спорядженні. Але потенційні хворі, всупереч вимогам, стають у чергу до кабінету сімейного лікаря.
Саме так було з двома жінками, які прийшли на прийом до Тетяни Яценко. Пацієнткам зробили рентген та аналіз крові. Рентгенологічне дослідження виявило в однієї з жінок пневмонію, в іншої — бронхіт. Після того, як тест-мазок показав наявність Covid-19, одну з жінок поклали до лікарні. А іншій, з легкою формою хвороби, призначили лікування вдома.

«Ми робимо два види тестів на коронавірус: у вигляді мазка – так званий ПРЛ-тест та імуноферментний аналіз крові на імуноглобулін M і G. Результати першого тесту отримуємо з Сум протягом трьох днів. Аналіз крові роблять у нашій лабораторії – за ним можемо встановити діагноз уже наступного дня. Діагностика на Covid безкоштовна. Лікування теж», — розповідає лікарка.

Наступний пацієнт Тетяни Яценко з підозрою на цю хворобу звернувся до лікарні на початку квітня. Прийшов зі скаргою на підвищену температуру, кашель та незначну задишку. Він був без маски та став у загальну чергу. Рентген нічого не показав і всі ніби-то заспокоїлися. Але після того, як з’ясувалося, що один із членів його родини вже тривалий час лежить у лікарні під апаратом штучної вентиляції легень, чоловіку негайно зробили відповідні тести. Вони підтвердили хворобу і в нього, і в його дружини.

Хворі на коронавірус бояться розголосу

За час карантину в Конотопі під підозрою опинилися 100 людей. Списки всіх, хто знаходиться в групі ризику, подають медикам працівники санітарно-епідеміологічної служби. Таким людям протягом 14 днів регулярно телефонують з лікарні й цікавляться їхнім станом здоров’я.

Люди, які захворіли на Covid-19, бояться розголосу. У двох моїх пацієнток із виявленою хворобою, велика рідня. І всі їхні родичі призупинили на час хвороби будь-яке спілкування з ними. Друга родина вдавалася до всіляких хитрощів, аби лише сусіди їхньої багатоповерхівки не дізналися, що в них вірус.
До тих, чиє самопочуття протягом цього часу погіршується, виїжджає мобільна бригада і робить тест на вірус — двічі на тиждень. Якщо результат мазка (ПРЛ-тесту) позитивний, пацієнта кладуть до лікарні або залишають лікуватися вдома. Здоровим пацієнт може вважатися тоді, коли тричі зроблений тест є негативним.

Непросто цілодобово бути в стані «бойової готовності»

За плечима Тетяни Яценко — 19 років лікарського стажу. Після впровадження медичної реформи декларацію з нею підписали 2176 конотопців.

Коли почався карантин, зросла кількість телефонних консультацій. І за словами Тетяни, буває іноді непросто знаходитися на зв’язку 24/7, цілодобово бути в стані «бойової готовності».

Під час жорстких карантинних заходів сімейний лікар дотримувався дистанції з пацієнтами у два метри. На початку огляду всім міряли температуру безконтактним термометром та відсоток насиченості киснем легенів за допомогою пульсоксиметра.

Наразі — тільки за необхідністю. Звичним стало ПРЛ-тестування та імуноферментний аналіз крові всіх, хто має симптоматику коронавірусу. Починаючи з 12 березня і по сьогоднішні у Конотопі вилікувалися 19 мешканців. Станом на 23 липня хворобу виявили ще загалом у 23 осіб. Усі лікарі залишаються в строю.

«За кілька місяців до карантину ми почали фіксувати величезну кількість пневмоній. Тоді ще не було поняття Covid-19 і тести не робили. Але, думаю, коронавірус був уже тоді. Він прийшов раніше, ніж ми його почали діагностувати», – пригадує лікарка.

Симптоматика коронавірусу нечітка. Не в кожного, хто скаржиться на температуру, біль у горлі та кашель, виявляють Covid-19. Але водночас у більшості вірус-позитивних людей виявляють саме ці симптоми. Рідко, але ще трапляються випадки кишкових розладів.

Найбільш вразливими до захворювання залишаються люди похилого віку, а також усі, хто має хронічні захворювання.

Джерело: konotop.city

4 листопада
3 листопада