Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

Де в Сумах можна безкоштовно зробити томограму?

За направленням сімейного лікаря безкоштовно комп’ютерну томографію легень можна зробити у
Сумському обласному діагностичному центрі. Про це під час брифінгу повідомив начальник управління охорони здоров’я Сумської ОДА Сергій БУТЕНКО.

У Сумах є п’ять комп’ютерних томографів. На сайті НСЗУ вказані три приватні медичні заклади, які мають пакет на амбулаторну допомогу. Український північно-східний інститут прикладної та клінічної медицини, «Медікус» і «Флоріс». У двох перших — комп’ютерних томографів немає.

Директорка медичного центру «Флоріс» Тетяна Гапченко говорить Суспільному. Суми, що вони не мають пакету з НСЗУ на цю КТ, тому вона — платна. Вартість послуги – тисяча гривень. “У квітні ми уклали договори з НСЗУ. Це — три пакети. Діагностичні це — мамографія, колоноскопія та гастроскопія. А також у нас приймають сімейні лікарі, тобто первинна ланка. Інші пакети у нас не підписані. Окремого пакету у НСЗУ діагностичного, в який би входив рентген, КТ, МРТ, УЗД, лабораторії немає”, — каже Гапченко.

За направленням лікаря і самостійно можна пройти дослідження в обласному діагностичному центрі. “Центр не має пакету з Національною службою здоров’я України на безкоштовне обслуговування пацієнтів на коронавірус. Нам вони не підписали цей пакет, тому дослідження в нашому центрі — на платній основі. Вартість досліджень складає 480 гривень 60 копійок”, — говорить директор центру Ярослав Жданов.

Безоплатно комп’ютерну томографію пройти можна в обласній лікарні, але винятково працівникам цього закладу та пацієнтам стаціонару. “На день приходить десь 30-40 пацієнтів. Направлення всі — від наших пульмонологів або ж торакальних хірургів. У нас попередній запис. Саме дослідження займає десь хвилин 10. А результат віддаємо за годину-дві”, — каже рентген-лаборантка комп’ютерної томографії обласної лікарні.

Наталія Малоштан – лікарка із 15-річним досвідом. Говорить: дізнатись про пневмонію можна й за результатами рентгену: «Пацієнтів, якщо є необхідність в обстеженні рентгенологічно органів грудної клітки, направляємо на рентген. Виписується електронне направлення — і пацієнт з амбулаторною картою, і з цим електронним направленням, скеровується до закладу вторинного рівня. Там він може пройти обстеження рентгенологічне. На рентгені також видно зміни, які потребують лікування в органах грудної клітини».

«Є і деякі пацієнти, які потребують і КТ-направлення, якщо є температура висока від 7 до 10 днів, чи погано збивається жарознижувальними препаратами, то таким пацієнтам лікар теж може виписати направлення і на КТ», — додає вона.

Загалом у Сумах є 5 комп’ютерних томографів. І за певних умов обстежують людей з пневмонією, із коронавірусом або підозрою безкоштовно.

“З направленням пацієнт може отримати послугу безоплатно у тих медичних закладах, які мають підписаний договір із НСЗУ на амбулаторну допомогу. Але важливо тут зазначити, що цей заклад може надати послугу, наприклад: КТ чи рентгену, лише в тому випадку, якщо в нього є необхідне обладнання і фахівці”, — говорить представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик.

4 листопада
3 листопада