19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Дослідження: більшість шкіл області не оприлюднюють інформацію про булінг

Що показало дослідження щодо забезпечення прозорості та інформаційної відкритості шкіл, яке провело управління Державноі служби якості у Сумській області. Управління опрацювало інформацію із вебсайтів 123 закладів загальної середньої освіти (або їх засновників), тобто вивченням охоплено 27 % шкіл Сумщини.

Результати вивчення засвідчують ряд нагальних проблем, що потребують невідкладного вирішення.

Порядок подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти взагалі не оприлюднили 56,9 % ЗЗСО, а план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти – 69,1%.

На сайтах 35,8% ЗЗСО (або їх засновників) відсутня будь-яка інформація щодо ліцензій на провадження освітньої діяльності, що може вказувати також на неналежне виконання органами ліцензування в сфері загальної середньої освіти своїх повноважень.

Не сприяє вирішенню проблеми забезпечення шкіл якісними педагогічними кадрами те, що заклади загальної середньої освіти, маючи надану законодавством автономію на добір і призначення вчителів, не надають відкритий доступ до інформації про свій кадровий склад та наявність вакантних посад: не оприлюднюють 55,3% і 43,9% шкіл відповідно.

Проблемним залишається також питання про оприлюднення освітніх програм: 39,8% шкіл не розмістили інформацію про освітні програми, що ними реалізуються, та перелік освітніх компонентів, передбачених відповідною освітньою програмою.

У зв’язку з відсутністю на сайтах 33,3% ЗЗСО (або їх засновників) інформації про закріплену за ЗЗСО територію обслуговування, можуть виникати труднощі (зловживання), пов’язані зі зарахуванням учнів на навчання, охопленням дітей і підлітків шкільного віку загальною середньою освітою. Ситуація ускладнюється ще й тим, що 42,3% ЗЗСО не оприлюднюють дані про фактичну чисельність здобувачів освіти та 43% ЗЗСО – правила прийому на навчання.

У багатьох випадках громадськість, батьки школярів не мають можливості ознайомитися у вільному доступі з інформацією про використання закладом освіти публічних коштів, благодійної допомоги, переліком та вартістю додаткових освітніх послуг, що зумовлює, певною мірою, значну кількість скарг із зазначених питань.

Так, кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання публічних коштів не оприлюднюють на своїх сайтах 64,2% ЗЗСО, а ще 0,02% – подають її лише частково. Ще гірша ситуація із розміщенням інформації про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством: 75,6% ЗЗСО не розміщують відповідну інформацію, а 0,02% розміщують її частково.

Відсутня також інформація про матеріально-технічне забезпечення закладу освіти на вебсайтах 73,2% шкіл. Про умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами не повідомляють 53,7% ЗЗСО.

Крім того, з’ясовано, що 24,4 % ЗЗСО не розмістили на вебсайтах свої статути, а в оприлюднених іншими школами статутах містяться посилання на застарілі нормативно-правові акти. На сайтах 56,9% ЗЗСО ще немає інформації про результати моніторингу якості освіти, а 66,7% – про структуру та органи управління ЗЗСО.

Незважаючи на вимоги статті 30 Закону України «Про освіту», річні звіти про свою діяльність (за минулий рік) не оприлюднили 39,8% ЗЗСО.

Нагадуємо, що згідно з частиною тринадцятою статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» порушення керівником школи вимог статті 30 Закону України «Про освіту» може бути підставою для його дострокового звільнення.

sumy.today

 

 

4 листопада
3 листопада