Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня

ФК “Велетень” виповнилося 20 років

Глухівський футбол гучно заявив про себе на обласному рівні у 80-90-х роках минулого століття, коли місцева команда вигравала чемпіонат Сумщини, була серед призерів. Початок XXI сторіччя у Глухові – стародавньому місті обласного значення, розташованому у 140 км від Сум – ознаменувався появою футбольного клубу “Велетень”. Відтоді цей колектив входить до числа найкращих у чемпіонаті області та є беззаперечним лідером футболу районного. В інтерв’ю кореспонденту спецпроекту сайту FootBoom “Аматорський футбол” спортивний директор “Велетня” Олександр Вайло розповів про історію клубу та його сьогодення.

 Олександре Васильовичу, цьогоріч “Велетень” (Глухів) святкує 20-річний ювілей. Це вже невеличка історія. Чим запам’яталися вам ці два десятиріччя?

– Футбольний клуб “Велетень” був заснований у квітні 2000-го року. Все відбулося після моєї зустрічі із керівником спортивного клубу “Колос” Борисом Москаленком. Разом із Борисом Павловичем ми звернулися до співвласника та директора ТОВ “Велетень” Надії Вайло з проханням фінансової підтримки нового футбольного проекту. Надія Олексіївна на наше звернення з радістю відгукнулася. З того часу вона є президентом “Велетня” і власними силами фінансує команду. Перший склад “Велетня” – це випускники місцевої ДЮСШ, молодь Глухова. За 20 років свого існування “Велетень” є багаторазовим чемпіоном і володарем Кубка Глухівського району, переможцем області під егідою ВФСТ “Колос” та Кубка голови Сумської облдержадміністрації. Своє сходження в області починали з першої ліги, де здобували “срібло” і “бронзу”, а у 2012-му році стали чемпіонами. Після цього “Велетень” почав виступати у вищій обласній лізі. У 2015-му та 2019-му роках наші футболісти завоювали бронзові медалі. Двічі вигравали Кубок Сумської області (2013 і 2016 роки). Наполегливість і воля до перемоги – два головні чинники успіху!

– Чи задоволені ви минулорічним третім місцем “Велетня” у чемпіонаті області?

– Вважаю, що завдання на сезон було виконане, претензій до футболістів не маю. Та все ж могли виступити і краще. Для цього були всі передумови.

 Біля керма “Велетня” – 35-річний Роман Луценко, який багато пограв на професійному рівні.

– Так. Роман Васильович – вихованець глухівського футболу, наша гордість. У 2007-му він у складі студентської збірної України став переможцем всесвітньої літньої Універсіади і отримав звання майстра спорту міжнародного класу. Роман Луценко має класний футбольний “бекграунд”- “Нива” (Вінниця), “Бершадь”, “Чорноморець” (Одеса), МФК “Миколаїв”, “Зірка” (Кропивницький), “Десна” (Чернігів). З одеситами у сезоні 2005/2006 виграв бронзові медалі чемпіонату України у вищій лізі. У 2015-му році Луценко повернувся у рідний Глухів та став граючим тренером “Велетня”. Його ігрове амплуа – опорний півзахисник. З 2018 -го року тренерський штаб підсилив досвідчений тренер – Юрій Зінченко: він є асистентом, відповідає за тактичну підготовку команди. Нагадаю, що Юрій Григорович наприкінці 90-х – початку 2000 -х очолював друголіговий “Фрунзенець” (Суми).

– “Велетню” щастить на відомі футбольні постаті. Свого часу за вашу команду грав вихованець сумського футболу, екс-футболіст московського “Спартака” Артем Безродний.

– Артем вважався одним із найобдарованіших гравців на пострадянському просторі. На початку 2000-х був основним гравцем “Спартака” Олега Романцева. Після завершення професійної кар’єри Безродний повернувся до Сум, виступав у ряді любительських команд. Кольори “Велетня” він захищав один сезон – у 2013-му році, став автором голу у переможному для нас фіналі Кубка Сумської області. Артем діяв на позиції атакувального півзахисника, багато віддавав гольових передач та забивав сам. Яким мені запам’ятався Артем Безродний у повсякденному житті? Мав тихий, спокійний характер;чітко виконував всі тренерські вказівки та інструкції. На жаль, серце талановитого футболіста перестало битися у вересні 2016-го…

– Поговорімо про початок нового футбольного сезону у Сумській області. Що відомо наразі?

– 22-го травня обласна асоціація футболу провела нараду, на якій розглядалися актуальні питання. Вирішено, що поєдинки попереднього етапу Кубка області відбудуться 6-го червня. Чемпіонат області стартує 13-го червня. Попередню участь підтвердили десять команд, ще одна – роздумує.

– Які задачі поставлені на сезон перед “Велетнем”?

– У чемпіонаті області – бути в першій трійці. У Кубку області – пройти якомога далі. Сподіваюсь, що цього сезону футболісти “Велетня” порадують своїх уболівальників.

– Товариські матчі у “Велетня” заплановані?

– Уже провели один товариський поєдинок, перемогли білопільський “Аграрник-Авангард” (3:1). У планах – ще дві контрольні зустрічі.

– Які зміни сталися у команді у міжсезонні?

– Ми зберегли кістяк і це – головне. Плануємо підсилитися трьома-чотирма футболістами. А загалом нам би не завадив якісний виконавець на кожну позицію. Окрім воротарської. Адже рівень нашого голкіпера-легіонера із Гани Тора Ноаха – дуже солідний. Тор – це єдиний легіонер у складі “Велетня”. Інші хлопці – з Глухова, Шостки та Сум.

– Чи є у складі “Велетня” колишні професіонали?

– На високому рівні, окрім Романа Луценка, також виступав 23-річний атакувальний півзахисник Богдан Душин. Богдан – випускник ДЮФШ “Динамо” (Київ) ім. В.В. Лобановського, грав за молодіжний склад динамівського клубу. Потів у його кар’єрі був ПФК “Суми” та “Альянс” (Липова Долина). Душин – ключовий гравець “Велетня”. Хотів би також виділити нашого капітана, досвідченого крайнього півзахисника Ігоря Загороднього.

– Чи планує “Велетень” у найближчі сезони заявлятися у аматорський чемпіонат України?

-Таке бажання є, але все залежатиме від результатів “Велетня” у цьому сезоні.

– Розкажіть трохи про себе.

– Народився і виріс у Глухові. Все своє життя грав за “Велетень” на позиції нападника. Після завершення кар’єри перейшов на адміністративну роботу у клубі: спочатку був начальником команди, а з 2015-го року – спортивний директор.

4 листопада
3 листопада