Вчора
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Геннадій Дем’яненко: Сумський район уже втратив 700 тисяч лише на відсотках

До цього часу Сумська районна рада не може розглянути питання змін до бюджету Сумського району на 2021 рік у частині розподілу майже 20 мільйонів гривень вільного залишку бюджетних коштів.

Цитуємо коментар голови бюджетної комісії Сумської районної ради Геннадія Дем’яненка (ПП “Слуга народу”) у Фейсбук: «Перипетії з бюджетом в районі, який, на секунду, складає половину Сумської області, на жаль, тривають. Півроку в чиновників не доходили до нього руки, а громади та наші мешканці лишалися без фінансової підтримки. За цей час могли отримати, як мінімум, тисяч 700, лише за банківськими відсотками.

Нарешті спільними зусиллями ми спонукали райдержадміністрацію внести зміни до кошторису, які стосуються розподілу між громадами майже 20 мільйонів гривень. Добре, якби не одне «але».

Порушення чиновниками бюджетної процедури безапеляційно змусило голову ради повернути проект документу назад в адміністрацію. Свідоме, умисно непрофесійне чи просто недолуге порушення – з’ясується. Проте факт лишається фактом – проект змін до бюджету на сьогодні відсутній. Громади знову без підтримки.

Сам проект цього проекту також викликає безліч запитань щодо збалансованості та справедливості розподілу коштів. На утримання чиновників пропонується направити 4 мільйони. По суті, кожну п’яту гривню. Із 18,9 мільйонів майже половина розподіляється лише на кілька громад.

Деякі громади не отримують жодної копійки, інші – мільйони. Зокрема, фінансова підтримка не передбачена Верхньосироватській та Миропільській громадам, Ворожбянській та Миколаївській – по 50 тисяч. Іншим – мільйони.

Чому в одні громади кошти направляються для облаштування камер відеоспостереження, у той час коли в інших немає навіть доріг?! За наявності безлічі об’єктів, які потребують безпосереднього фінансування, кошти знову плануються, по суті, на папір – проекти.

Це лише декілька проблемних питань формування бюджету. Інші, впевнений, викладуть громади та наші мешканці. Беззаперечно, що обговорення змін до бюджету повинно бути публічними, а не шляхом реалізації кулуарних домовленостей».

«Чи стане олімпійським видом спорту бюджетний пінг-понг в Сумському районі?!», – саркастично цікавиться слуга народу.

Нагадаємо, що питання змін до бюджету ініціювалось для розгляду на засіданні комісії з питань бюджету Сумської районної ради, оскільки упродовж майже півроку не визначено механізмів справедливого розподілу цих коштів між громадами Сумського району та конкретними об’єктами фінансування. Новоутворений Сумський район об’єднує 16 об’єднаних територіальних громад Сумщини, у тому числі Суми, Лебедин, Білопілля та Краснопілля. Загальна чисельністю населення району складає 445,7 тис. осіб, площа –  6,5 тис. кв. км. Найвищий представницький орган району – Сумська районна рада у складі 54 депутатів.

4 листопада
3 листопада