19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Головний медик Сумщини радить не бігти робити комп’ютерну томографію чи тестування за перших підозр на COVID-19

Під час брифінгу начальник обласного управління охорони здоров’я порадив жителям Сумщини не панікувати і дослуховуватися до порад сімейного лікаря

«Сьогодні, напевне, вже немає тих, хто думає що коронавірусу не існує, що це фейк. Адже багато родичів і знайомих або хворіють, або вже перехворіли на COVID-19. Відтак у людей виникають панічні настрої і сьогодні ми спостерігаємо бум: усім чомусь необхідно зробити саме комп’ютерну томографію легень, навіть, якщо у людини лише нежить чи температура 37,5, – зазначив Сергій Бутенко. – Я хочу розповісти вам про застереження рентгенологів: проведення комп’ютерної томографії ефективне на 7-8 день після проявлення відповідної симптоматики. До цього періоду – це обстеження буде неефективним. Тому я закликаю вас не створювати черги, проходити КТ за порадою лікаря».

Також Сергій Бутенко порадив жителям Сумської області не проходити тестування за перших ознак хвороби.

«ПЛР-тест – це мазок, що береться з носової та ротової порожнини саме на предмет виявлення вірусу. Тож відразу після контакту із хворим чи перших симптомах не доцільно його здавати. Тест раціонально робити лише на 5-ий день за направленням лікаря. ІФА-тести взагалі будуть показовими лише після 14 дня від початку захворювання. Раніше цих термінів тести не покажуть, навіть, якщо ви хворі на COVID-19», – наголосив Сергій Бутенко.

4 листопада
3 листопада