Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Лебединській хлібозавод оштрафували втретє

Державними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у грудні 2018 року проведено планову перевірку ТОВ «Лебединський хлібозавод», за результатами якої виявлені порушення, що становлять загрозу для життя та здоров’я людей. Одночасно, оператору ринку був виданий припис про усунення виявлених порушень та застосовані штрафні санкції в розмірі десяти мінімальних заробітних плат – 41730 грн.

З метою перевірки стану виконання припису щодо усунення порушень вимог законодавства, у лютому 2019 здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) ТОВ «Лебединський хлібозавод». Однак, керівник оператора ринку Марченко О.М. відмовив у допуску до підприємства державних інспекторів. У ході розгляду справи ТОВ «Лебединський хлібозавод» притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі десяти мінімальних заробітних плат – 41730 грн. Не погодившись із даною постановою, ТОВ «Лебединський хлібозавод» звернулося до Сумського окружного адміністративного суду з позовом про скасування постанови про накладення штрафу.

Під час розгляду даної справи в суді, відділом правового забезпечення доведено правомірність проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю) та застосованих штрафних санкцій, у зв’язку з чим рішенням Сумського окружного адміністративного суду відмовлено в задоволенні позовних вимог ТОВ «Лебединський хлібозавод», а рішення про застосування штрафних санкцій було визнано законним.

Після відмови в допуску до перевірки стану виконання припису, Головне управління одержало лист від ТОВ «Лебединський хлібозавод» з графіком усунення порушень протягом 1 кварталу 2020 року. Однак, враховуючи відсутність будь-яких доказів їх усунення, Лебединським районним управлінням у період з 07.07.2020 року по 08.07.2020 року проведена позапланова перевірка щодо усунення порушень, в ході якої виявлено неповне виконання припису, зокрема:

  • в складському приміщені де зберігається борошно, та в складі сировини відсутні докази контролю температурного режиму та вологи, та записи в журналі. Зі слів головного технолога підприємства записи не проводяться.
  • відсутнє місце для миття та дезінфекції інструментів. З урахуванням наявного обладнання потужність спланована так, що не забезпечується її належне утримання, чищення, а також не дає можливості здійснювати заходи необхідні для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів боротьби з шкідниками, запобігання накопичення бруду, забрудненню харчових продуктів;
  • несучі стіни потріскані, місцями видна арматура яка покрита іржею, стіни зроблені з негладких матеріалів, які не забезпечуть дотримання належного чину гігієнічних вимог, що підтверджується наявним накопиченням бруду, павутиння. Стіни сконструйовані таким чином, що не забезпечує його належне утримання, чищення, дезінфекцію, не запобігає та не мінімізує будь-яке забруднення, що може призвести до потрапляння до харчового продукту бруду та хвороботворних мікроорганізмів, плісняви тощо;
  • відсутнє приміщення та умови для чищення та миття обладнання, в тому числі оборотної тари (дерев’яні піддони для розвезення хліба та хлібобулочних виробів);
  • докази проведення миття та дезінфекції відсутні. Відсутність належної дезінфекції дає можливість стверджувати, що не продезінфіковане обладнання, яке використовується у виробництві може нести загрозу при виробництві харчових продуктів та створювати загрозу для здоров’я людей;
  • харчові продукти не захищені від будь якого забруднення на всіх стадіях виробництва;
  • на підприємстві всі труби водопостачання холодної та гарячої води в незадовільному стані, а саме на трубах іржа, відшарування фарби, крани для холодної та гарячої води в цвілі. Цвіль виділяє токсичні речовини, які потрапляючи на продукти харчування, що може спричиняти серйозні харчові отруєння.

Враховуючи вищевикладене, за результатами проведеного заходу інспекторами, що його проводили, був складений протокол про порушення законодавства про харчові продукти та корми, а також виданий припис оператору ринку про усунення виявлених порушень.

На підставі протоколу, Головним державним ветеринарним інспектором в Сумській області 23.07.2020 року винесена постанова № 60 про застосування до ТОВ «Лебединський хлібозавод» штрафу в розмірі 37784 грн.

На даний час Головним управлінням вживаються заходи щодо усунення виявлених порушень у визначені в приписі строки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області попереджає операторів ринку, що відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», що невиконання, несвоєчасне виконання законних вимог (приписів) посадової особи органів Держпродспоживслужби щодо усунення порушень цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб — підприємців — у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

4 листопада
3 листопада