16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня

Люди мера Лисенка хочуть рейдернути приватне кафе у центрі Сум?

Тривожна ситуація в дусі кращих рейдерських махінацій розгортається навколо колишнього кафе біля художнього музею у Сумах. Близько двадцяти років воно не працювало і туди радше ходили до туалету (бо туалетів у центрі міста явно не вистачало і не вистачає), а відтак воно не те, що не приманювало в позитивному сенсі туристів, а навіть навпаки — явно псувало імідж Сум.

Така ситуація не подобалася (окрім, мабуть, керівництва міста) й власниці компанії «ІКСОРА-С» Анні Шуляк — жінка бачила в ньому можливість зробити оригінальний об’єкт, який би не лише став успішним бізнесом, а й ще однією візитівкою, окрасою центра Сум. Два роки тому вона придбала ці приміщення з наміром почати втілювати свої плани, однак як тільки угода була укладена і за кафе перераховано чимало коштів, почалися відбуватися дивні речі. Місцева влада, на чолі з одрденоносцем Лисенком, зробила все можливе, щоб відновлення закладу так і не почалося — за два роки підприємство так і не змогло отримати буквально жодного дозволу!

І от справа уже дійшла до абсурду — кафе, що розташоване на Покровській площі навпроти художнього музею, збираються незаконно демонтувати. Про це стало відомо під час апаратної наради при міському голові, на якій було доручено підготувати відповідне рішення. Власник майна – ТОВ «ІКСОРА-С» – вважає такі дії міської влади протиправними  і направив листи з оскарженням на адресу керуючої справами виконавчого комітету Сумської міськради Юлії Павлик та начальника управління архітектури та містобудування Андрія Кривцова.

Адже два роки тому підприємство у законному порядку придбало групу нежитлових приміщень (міні-кафе та навіс площею 179,7 кв.м.) за адресою площа Покровська, будинок ½. Цільове призначення даної земельної ділянки, що належить Сумській міськраді, – будівництво та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

Наразі договір купівлі-продажу чинний, тому право власності на вказані об’єкти є непорушним, а законних підстав забирати чуже майно у міської влади насправді немає.

«Тобто демонтаж належного ТОВ «ІКСОРА-С» майна буде прямим порушенням статті 41 Конституції України та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Демонтаж нерухомого майна можливий тільки у відповідності до закону на підставі рішення суду.  При цьому відсутні будь-які законні підстави для здійснення демонтажу нерухомого майна ТОВ «ІКСОРА-С», – ідеться у листах.

Також директор ТОВ «ІКСОРА-С» Анна Шуляк звертає увагу, що міська влада хоче демонтувати кафе під час воєнного часу, однак немає жодних причин вважати, що ця нерухомість якимось чином заважає забезпеченню безпеки чи територіальній цілісності. Більше того, приміщення не було пошкоджено чи зруйноване внаслідок воєнних дій, а це означає, що на нього не поширюється порядок виконання робіт із демонтажу у надзвичайних випадках.

«Тобто відсутня будь-яка нагальна потреба та обґрунтована необхідність для проведення демонтажу нерухомого майна.

Отже існує цілком обґрунтована вірогідність, що особи намагаються скористатися воєнним станом задля здійснення протиправної діяльності», – наголошується у листах.

Оскільки наміри щодо демонтажу кафе на Покровській передбачають кримінальну відповідальність, у ТОВ «ІКСОРА-С» налаштовані звертатися із заявами до правоохоронних органів та суду.

Важко знайти логічне пояснення діям міської влади, адже підприємці попри складнощі хотіли продовжувати працювати, сумлінно сплачувати податки, яких в умовах війни так не вистачає сумському бюджету, зрештою хотіли банально розчистити “срач” у центрі міста й зробити охайний привабливий заклад європейського типу. Замість пафосних обіцянок керівництва міста підтримувати бізнес під час війни спостерігаємо абсолютно протилежне. З такою «допомогою» не можна говорити не те, що про розвиток бізнесу, а про саме його існування!

Аналізуючи ситуацію, припускаємо три ймовірні варіанти причин демонтажу.

Перший – злочинна халатність чиновників міськради, які або просто хочуть отримати хабаря, щоб припинити свої протиправні дії, або взагалі просто мають не багато розуму, щоб об’єктивно розібратися у ситуації.

Другий – рейдерське захоплення, можливо, хтось націлився усунути конкурентів і прибрати до рук привабливу територію в центрі Сум. Можливо, гадали, що зараз людям не до якогось кафе, і під час воєнного стану можна просто “віджати” привабливу нерухомість.

Третій – за рахунок сумчан хочуть побудувати чергову «Романтику», вгепати туди мільйонів сто, а потім використовувати невідомо за яким призначенням. І тут, як кажуть, кому війна, а кому — мати рідна! Хтось воює, а хтось собі кишені намагається набити за рахунок бюджету. У будь-якому разі, якщо після демонтажу на вказаній ділянці місто зводитиме щось нове, це потребуватиме чималих коштів. Чи резонно розкидатися грошима, коли триває війна і є купа нагальних проблем, вирішення яких потребує фінансування?

Якими б не були мотиви демонтувати приміщення, але жодних законних підстав для цього немає – однозначно відбувається правове свавілля. Будемо слідкувати за розвитком подій та реакцією компетентних органів.

 

4 листопада
3 листопада