Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Майбутнє райдержадміністрацій – Уряд та обласні адміністрації узгоджують позиції

До 7 серпня, за дорученням Уряду, обласні державні адміністрації мають надати пропозиції щодо утворення, ліквідації та реорганізації районних державних адміністрацій, їхніх структурних підрозділів, чисельності працівників, а також розрахунки на їх утримання

Про це, звертаючись до представників обласних державних адміністрацій, сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав НЕГОДА під час онлайн-наради з питань територіальної організації влади.

Він нагадав, що це необхідно зробити у зв’язку з рішенням Верховної Ради про формування нових районів в Україні.

«Очікуємо, що восени Верховна Рада України прийме проєкт Закону №3651, що дасть Уряду можливість прийняти рішення про реорганізацію районних адміністрацій. Крім того, плануємо у вересні внести до парламенту законопроєкт про місцеві державні адміністрації, який впорядкує та розмежує функції обласних і районних держадміністрацій. Отже вже зараз спільно з облдержадміністраціями маємо підготувати усі пакетні рішення, що будуть потрібні для виконання згаданих законів», – сказав В’ячеслав Негода.

Посадовець також зазначив, що цього року реформа територіальної організації влади відбуватиметься у рамках чинної Конституції, отже великих змін у статусі та повноваженнях місцевих державних адміністрацій поки не буде. «Зміни до Конституції, проєкт яких зараз на фінішному етапі, найшвидше можуть бути прийняті у лютому наступного року. Лише після того ми зможемо говорити про зміну статусу місцевих державних адміністрацій. Поки ж ми маємо діяти в чинному правовому полі – змінювати структуру, впорядковувати та розмежовувати деякі функції місцевих державних адміністрацій, але не змінювати основні повноваження облдержадміністрацій та райдржадміністрацій, прописані в Конституції», — пояснив заступник Міністра.

Отже райдержадміністрації і надалі виконуватимуть делеговані повноваження районних рад, якщо ті будуть створені у нових районах. «Чи будуть районні ради, залежить від рішення ЦВК. І вже за декілька днів ми дізнаємося, чи призначить Комісія перші вибори районних рад у новому районному поділі. Якщо це станеться, орієнтуємося, що реорганізувати райдержадміністрації треба до грудня цього року. Бо новообрані наприкінці жовтня районні ради у нових районах в листопаді проведуть перші сесії, а вже в грудні потрібно буде затверджувати районні бюджети, вирішувати інші питання. Отже до того моменту мають бути створені районні державні адміністрації», – пояснив В’ячеслав Негода.

Якщо не будуть оголошені вибори у районні ради нових районів, тоді ці строки, за словами заступника міністра, не такі критичні. «Але і затягувати з реорганізацією РДА не потрібно, бо невизначеність демотивує працівників адміністрацій і точно не допомагає створити ефективну владу на місцях», – вважає заступник Міністра.

Також В’ячеслав Негода озвучив представникам облдержадміністрацій дві пропозиції, які варто враховувати, коли готуватимуться проєкти видатків державного бюджету наступного року на районні державні адміністрації.

«Перша пропозиція – на певний час зберегти в окремих райцентрах старих районах, там, де необхідно, територіальний підрозділ РДА нового району. Особисто моя позиція – це необхідно зробити, щоб різкими змінами не нашкодити, в першу чергу громадянам, які потребуватимуть певних особливих соціальних послуг, що надаватимуть райдержадміністрації.

Друга пропозиція – зберегти центри надання адміністративних послуг у тих райдержадміністраціях, де в райцентрах громади поки не мають власних ЦНАП, щоб у людей не виникли проблеми з отриманням адмінпослуг. А основна задача – за 2020-2021 роки – забезпечити організацію ЦНАПів в кожній з 1470 громад», – сказав В’ячеслав Негода.

Він також повідомив, що пропонується розділити функції райдержадміністрацій нових районів на три основних блоки:

-координаційний – координація діяльності усіх територіальних підрозділів ЦОВВ, що працюють на території району. Передбачається, що роль районних державних адміністрацій у розвитку територій посилиться, бо повноваження територіальних підрозділів ЦОВВ з наступного року поширюватимуться на територію, що співпадатиме з територією району.

-забезпечення законності. Райдержадміністрації допомагатимуть, особливо новоутвореним громадам, на стадії формування їх органів, реєстрації, ресурсного забезпечення, а також надаватимуть консультації, щоб ОМС не припускалися помилок, не порушувати свідомо чи несвідомо законодавство при прийнятті рішень.

-виконання делегованих повноважень районних рад.

«Поки що ми беремо за базовий варіант утворення районних рад у нових районах і наділення їх конкретними, хоча і значно меншими, ніж до цього функціями, з пропозиціями щодо яких можна ознайомитися у законопроєкті (на порталі Децентралізація)», — зазначив заступник Міністра.

І ще один окремий блок РДА – секретаріат (апарат), який має забезпечувати функціонування РДА.

Щодо структури кожної райдержадміністрації у нових районах, то передбачається, що вона має бути типовою, а от чисельність працівників – різною. Це буде залежати від навантаження на адміністрацію – від кількості жителів, кількості громад району, безпекової ситуації тощо.

«Спільно маємо зробити так, щоб район став не декоративним, не просто формальним, а дієвим рівнем організації влади на місцях, який виконує велику кількість конкретних завдань, покладених на виконавчу владу, де працюють висококваліфіковані і високооплачувані фахівці, здатні приймати рішення, застосовувати сучасні підходи для розвитку територій, надавати якісні послуги бізнесу і громадам,», – резюмував В’ячеслав Негода.

За матеріалами сайту децентралізації влади: https://decentralization.gov.ua/news/12678

4 листопада
3 листопада