Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Мер Путивля розповів, як через небажання підписати соціальну угоду, компанія-мільярдер почала інформаційну провокацію

Соціальні угоди з аграріями стали звичним явищем на Сумщині ось уже більше десяти років. Завдяки їм діти із сіл підвозяться до школи, взимку чистяться дороги від снігу, фінансують соціальні та культурні заходи. Це не такі великі кошти для аграріїв, однак вони стають такою собі “палочкою-виручалочкою” для жителів громад.

Однак, чомусь є така тенденція, що чим більша компанія, тим менше вона хоче розвивати той регіон, де вона обробляє землі і тим паче, займатися благодійністю.

Саме такий схожий приклад маємо наразі в Путивлі, де компанія «Агріпорт Норд» (входить до групи «Агротрейд») відмовилася співпрацювати по соціальним угодам і це при тому, що сама група “Агротрейд” є одним із найбільших сільгоспвиробників в Україні, щорічно заробляючи сотні мільйонів гривень.

Свою позицію, щодо ситуації, яка склалася в Путивлі, написав у Фейсбук міський голова Констянтин Гаврильчук:

 

“Проти мене, як голови Путивльської ОТГ почалася кампанія по дискредитації та маніпуляції, тому я одразу вирішив повідомити громаду про такі факти і пояснити, хто за цим стоїть.

Річ у тому, що представники сільськогосподарського підприємства  «Агріпорт Норд» (група «Агротрейд») у категоричній формі відмовилися укладати з нашою Путивльською громадою соціальну угоду і тепер намагаються звинуватити мене як мера, що нібито я особисто “вибиваю” з них кошти і займаюся протиправною діяльністю.

Щоб роз’яснити ситуацію, розкажу детальніше, що ж таке соціальні угоди.

У Сумській області, як  і по всій Україні, існує практика соціально відповідального бізнесу: коли підприємства не тільки вкладають кошти у розвиток своїх потужностей і дбають про свої прибутки, а й допомагають розвивати території, на яких працюють. Соціальні угоди — це підвезення учнів до шкіл, прибирання доріг від снігу взимку, ремонт їх влітку та ще багато корисних для місцевих жителів ініціатив. Як ви знаєте, у нас в громаді багато компаній, з якими такі угоди укладені. Наголошую, це нормальна практика, яка діє у нашій державі.  Більше того, соціальному  розвитку територій на Путивльщині сприяють підприємства значно менші і менш заможні за «Агріпорт Норд». І ніхто з них не відмовляється від допомоги, а навпаки цікавляться, що можуть зробити своїми силами, а інколи й самі виступають із гарними пропозиціями для добробуту людей.

Однак представники групи «Агротрейд»,  ті, хто заробляє в агросекторі ледь не найбільше в Україні,  виявилися цинічними нахабами. Мені справді прикро.

У своїх заявах вони спираються на законодавство, мовляв, вони не зобов’язані нічого нікому не платити. Так, формально примусити їх бути соціально відповідальними ми не можемо, це справа добровільна. Вони ж, очевидно, хочуть кинути нашу Путивльську  громаду напризволяще, сам на сам із нашими проблемами. Але тоді виникає інше питання: навіщо тоді такий інвестор, навіщо нашій громаді таке «щастя»?

Хочу звернути увагу, що кошти із соціальних угод також йдуть на ремонт доріг, які ці ж аграрії й експлуатують, адже саме їхня важка техніка чимало сприяє руйнуванню доріг. А от платити за них вона не хоче. То хіба це справедливо? Чи нам разом із громадою треба перекривати дороги, щоб знахабнілі ділки перестали їх руйнувати?

На всі провокації, які готують недобросовісні підприємці, у мене одна відповідь: захищав і буду захищати інтереси саме нашої ПУТИВЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ”!

4 листопада
3 листопада