Вчора
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Міська ТВК у Сумах продовжує приймати протоколи

У Сумах другу добу працює міська територіальна виборча комісія. Тут продовжують приймати протоколи від дільничних комісій. На 16:00 26-го жовтня прийняли 2/3 від усіх. Всього мають здати документи 135 комісій.

У приміщенні міськради на першому поверсі о 16:00 наступного дня після виборів у черзі чекають члени дільничних комісій, аби здати протоколи голосування. Дехто – від самого ранку. “Ми вже 6 годин у черзі”, – розповідає голова однієї з дільничних комісій пані Наталія.

На дільниці швидко порахували бюлетені, закінчили о 3:30, говорить голова ДВК Олександр Шумаєв. “Але в протоколі ми знайшли помилку десь о 5-й годині ранку, тому нам довелося шукати примірники протоколів і заповнювати все знову. Поки зібралися знову члени комісії, які вже після заповнення протоколів пішли додому, тому ми процес затягнули, на жаль”, – розповідає Олександр.

“Усі знали, що буде дуже велика кількість людей. Чому один кабінет на два райони? Чому не організувати 4-5 кабінетів. Люди приїхали з шостої ранку. У нас коронавірус, ми в “червоній” зоні. Вологе прибирання я не бачила. Я тут з 8-ї ранку, де, хто, що робив? Ні ручки, нічого не оброблялося”, – розповідає членкиня іншої ДВК Лариса Литовка.

На 16-ту годину до міської ТВК привезли 89 протоколів із 135-ти. 63 з них – опрацювали. Така швидкість, бо зранку через збій роботи серверу, ЦВК не могли завантажувати протоколи дільничних комісій, розповідає заступниця голови ТВК Лариса Симоненко.

Ми ухвалили своє рішення на комісії працювати саме з програмою на своїх комп’ютерах, не завантажуючи поки що в систему для того, щоб можна було пришвидшити процес, і людей не тримати в такій напрузі, тому що весь час під’їжджали люди. Ми прийняли таке рішення, що ми сьогодні приймаємо всю документацію, що стосується виборчого процесу – це бюлетені, які запаковані відповідним чином, приймаємо, зачитуємо протоколи, віддаємо їх на технічне опрацювання. Щоб люди не чекали у черзі в коридорі, ми їх попросили чемно відпочити, і після технічної обробки, для них особисто це буде технічна пауза, ми їх повідомимо про результати, чи прийняла комісія ці протоколи. Якщо були якісь недоліки, то в цьому випадку будемо запрошувати тих трьох членів, які до нас приїздили, вони мають скликати засідання для того, щоб зробити уточнений протокол”, – розповіла Лариса Симоненко.

За її словами, жодну з дільниць перераховувати голоси не відправляли. Протоколи та бюлетені, які вже здали, зберігатимуться у сховищі під охороною. Міська ТВК працюватиме, допоки не прийме документи у всіх людей. Потім до 27-го жовтня зроблять технічну перерву.
Джерело: suspilne.media
4 листопада
3 листопада