Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

На глухівському підприємстві просто неба зберігаються 125 тонн небезпечних відходів

У м. Глухів на території ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель» багато років поспіль зберігаються небезпечні відходи гальванічного виробництва — шлам гальванічний, який роками утворювався в процесі виробничої діяльності гальванічного цеху заводу. За наявною в Держекоінспекції інформацією, цех вже тривалий час (понад 10 років) не працює, технологічне обладнання демонтовано та вивезено. А небезпечні відходи у кількості 125,718 тон продовжують зберігатись на території підприємства.

Ця інформація підтвердилася під час проведення планової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель». У березні екоінспекторами було встановлено, що керівництво заводу не вжило ніяких заходів для передачі небезпечних відходів шламу гальванічного спеціалізованому підприємству — ліцензіату для подальшого їх знешкодження. За результатами проведеного заходу контролю Інспекцією був виданий припис щодо забезпечення керівництвом заводу укладання договору зі спеціалізованим підприємством на передачу на знешкодження небезпечних відходів гальванічного шламу, забезпечення своєчасної передачі цих відходів відповідно до умов договору та недопущення подальшого зберігання шламу гальванічного на території підприємства за відсутності ліцензії на здійснення діяльності з поводження з небезпечними відходами. Крім того, відповідальних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності, згідно з чинним законодавством.

Проте, позапланова перевірка з контролю виконання припису, яку було проведено Інспекцією у липні-серпні поточного року, показала, що у встановлені приписом терміни підприємством не забезпечено передачу на знешкодження небезпечних відходів гальванічного шламу. Також до цього часу договір зі спеціалізованим підприємством на передачу небезпечних відходів не укладений, що свідчить про ігнорування керівництвом ПрАТ «Глухівський завод «Електропанель» вимог Інспекції. За невиконання законних розпоряджень посадових осіб Державної екологічної інспекції у Сумській області, керівництво підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності, відповідно до ст. 188-5 КУпАП, та надано новий припис.

Оскільки встановлений законодавством розмір штрафних санкцій за невиконання припису – мізерний, лишається тільки сподіватися на небайдужість керівництва підприємства та відповідальне відношення до вирішення питання якнайшвидшої утилізації гальванічного шламу. Адже тривале зберігання значних обсягів небезпечних відходів на території населеного пункту створює високу потенційну небезпеку, як для довкілля, так і для здоров’я населення.

Джерело http://debaty.sumy.ua/news/na-gluhivskomu-pidpriyemstvi-prosto-neba-zberigayutsya-125-tonn-nebezpechnih-vidhodiv

4 листопада
3 листопада