Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

На Сумщині бджоляр створює унікальну екосадибу

Сергій Рубаник виготовляє хмільні меди та працює над створенням садиби «Медовий гай» у Глухівському районі, на Сумщині. Бджолярством чоловік займається понад двадцять років, повідомляє «Суспільне».

На свій перший рій, розповідає Сергій, виміняв гусака, коли йому було 17.

Сергій Рубаник виготовляє хмільні меди та створює екосадибу на Сумщині (СУСПІЛЬНЕ-ЛЮДИ)

“Медоносна база бідна, поля не засіваються. Треба кудись кочувати, шукати взяток для бджіл. Кочова пасіка — дуже важка справа. У козака ж біди немає, а є пригодонька. Так життя закинуло в Землянку. І, як цигану Будулаю, кочове життя набридло, він захотів сім’ю. Так само і нам захотілося стаціонарну пасіку”, — каже бджоляр.

Сергій Рубаник виготовляє хмільні меди та створює екосадибу на Сумщині (СУСПІЛЬНЕ-ЛЮДИ)

Екосадибу “Медовий гай” облаштовує третій рік. За його словами, її мета полягає не лише в збереженні популяції бджоли, а й в створенні центру гармонізації людини з природою.

“Аби людина могла приїхати, побачити, доторкнутися до бджілки, до її праці. Такий особливий куточок: навколо збереглися великі масиви лісу. Є болото, луги і вихід на поля. І тому вибрали саме це село”, — розповідає Рубаник.

Сергій Рубаник виготовляє хмільні меди та створює екосадибу на Сумщині (СУСПІЛЬНЕ-ЛЮДИ)

За його словами, також з’явилася ідея створити регіональний ландшафтний парк.

“Зараз це вирішується. Тут, де ми стоїмо, це — майже найсхідніша точка українського Полісся. Заказник Верхньоесманський є. Багатий природний спадок міститься в навколишньому середовищі. Ну і багатющий край на тихе полювання, на гриби”, — додає він.

4 листопада
3 листопада