Вчора
4 травня
1 травня
30 квітня
29 квітня
28 квітня
27 квітня
26 квітня
25 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
17 квітня
16 квітня
14 квітня
13 квітня
12 квітня
10 квітня

На Сумщині картопляр знає, як зібрати в польових умовах до 5 кг картоплі з одного куща

Якщо говорити про картоплю, то з людиною, яка вирощує її сама не перший рік і знає про картоплю практично все. Який же сорт картоплі найкращий для української землі журналісти SEEDS спробували з’ясувати у досвідченого картопляра з Сумщини Олександра Чередника.

– Як давно Ви вирощуєте картоплю?

– З 1994 року. А останні років 20 це стало моїм постійним хобі. Землі у мене небагато, під картоплею тільки до 10 соток. В основному я вирощую не “на продаж”, а насіннєву фракцію картоплі.

– Скільки сортів вирощуєте зараз?

– Близько 13, але деякі виключно пробую. У рік з нових буває 4-5 сортів, інші ж сорти у мене постійні. Всі вони чимось особливі: один – смаком, другий – врожайністю, третій – ранньою стиглістю, четвертий – виглядає добре. Однакових сортів у мене практично немає.

А навіщо? Буває, кажуть мені: ось, нова картопля, спробуй. Якщо у мене є щось схоже, іншого такого мені вже не треба.

– То яка ж картопля найкраще росте на Сумщині?

– Найкращої картоплі в природі не існує. Інакше була б  тільки вона.

– А нові сорти? Чи траплялося щось неймовірне серед новинок?

– Я вирощую сорти картоплі, які сертифіковані в Україні приблизно у 2014-2017 роках. Ці сорти порівняно нові.

Однак більш нові сорти – це не тільки більш висока репродукція, а й ціна. Водночас мої улюблені сорти 13-ї і 14-ї репродукції вирощуються абсолютно без втрати продуктивності. Більше тисячі центнерів в перекладі на гектар.

Елітні це сорти чи ні – не має значення.

– Чи траплялися картопляні рекорди за час вашого тривалого хобі?

– Є – 2670 центнерів картоплі, в перекладі на гектар. Близько 5 кг з куща в польових умовах. Однак, що це за сорт… я вам не скажу. Поки це секрет.

– Картопля подорожчала, і сімейні господарства знову збільшили площі під нею в багатьох регіонах України. Як наразі справи на Сумщині?

– У нас картоплею займаються небагато фермерів – занадто метушні багато. Сіють кукурудзу, соняшник, ріпак. А років 15 тому дрібні фермери і приватники вирощували 90% картоплі. І вони забезпечували практично всю Україну.

І зараз в той самий Київ приїжджає вантажівка “під під’їзд” і поступово продає місцевим всю картоплю. Все це дрібні фермери, у яких гектар або півгектара картоплі зростає і є мінітрактор.

– А як Ви ставитеся до нових екзотичних сортів? Не так давно модним стало вирощувати картоплю фіолетового кольору.

– Для тих, хто лікує шлунково-кишкові захворювання картоплею, для них, можливо, це і прийнятно. Але для картоплі фрі або пюре… таку картоплю я їсти не буду. В Україні і Європі надають перевагу сортам з жовтою м’якоттю, а ось в Росії – з білою.

– Кажуть, що один і той сорт картоплі в різних регіонах України дає різні смакові якості?

– Звісно. І це природний процес. У мене часто запитують: а скільки крохмалю у вашій картоплі? Я завжди відповідаю, що це залежить від року, від кількості добрив на полі, скільки було сонячних днів, і яким був грунт.

Південні регіони не призначені для вирощування картоплі.

Картопля не боїться посухи, вона боїться спеки.


Джерело: SEEDS.org.ua  

4 листопада
3 листопада