Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

На Сумщині напівфабрикати виробляли в гаражних та антисанітарних умовах

Останні роки великої популярності у споживанні харчових продуктів набрали напівфабрикати, які можна купити в магазині, не затрачаючи часу на самостійне виготовлення. Та часто споживач обирає виробника, опираючись на цінову політику або на смакові якості продуктів, не задумуючись над тим, чи безпечна ця продукція, в яких умовах вона виготовляється, яку сировину містить її склад.

Нещодавно до Головного управління Держпродспоживслужби надійшло звернення громадянина, що придбав млинці з куркою та грибами виробництва ФОП Бондаренко С.І. При розпакуванні пакета відчував неприємний запах, щоб не ризикувати власним здоров’ям, він не насмілився їх спожити, але забажав з’ясувати, чи дотримується виробник гігієнічних вимог при виробництві його улюблених страв.

За результатами опрацювання даної скарги відбувся позаплановий захід державного нагляду (контролю) разом з представниками Головного управління Національної поліції Сумської області.

В ході перевірки було встановлено, що напівфабрикати виготовляються у гаражних спорудах неприлаштованих для виготовлення харчової продукції, до того ж? без наявності експлуатаційного дозволу. Також було виявлено ряд інших порушень гігієнічних вимог під час виробництва та обігу вищевказаних продуктів, а саме: потужність захаращена непотрібними речами, які не мають відношення до виготовлення продукції, пакети, коробки, одяг, ганчірки, старий брудний килимок розстелений з кімнати виготовлення напівфабрикатів в кімнату із їх зберігання.

На стінах в приміщеннях були наявні старі картини із накопиченням бруду, підлога встелена брудними клаптями гофрокартону. Обладнання забруднене, цілісність його порушена, на холодильних камерах кімнати приймання сировини бруд, іржа, холодильники відключені, полиці, на яких зберігаються харчові продукти, виготовлені із орієнтовано-стружкових плит, миття та дезінфекція яких неможлива і не надано доказів їх безпечності при використанні з харчовими продуктами.

Підлога, стіни, одвірки у виробничих приміщеннях ушкоджені, потребують ремонту, негладкі, сприяють накопиченню бруду, лампи які розташовані прямо над процесами виготовлення не обладнані захисними плафонами. Місце для зберігання робочих інструментів та обладнання відсутнє. Робочий інвентар миється та дезінфікується у раковині де також проходить обробку м’ясо, риба та овочі, а зберігається у виробничих цехах без додаткового захисту від забруднень.

Потужність розміщена у 3-х гаражних приміщеннях. Кімнати маленькі, вузькі проходи із низькими стелями, що унеможливлює проведення належних заходів для забезпечення гігієнічних вимог, не запобігає накопиченню бруду, не дозволяє дотримуватися температурних режимів та призводить до перехрещення «чистих та брудних шляхів».

Товкачик для ущільнення продуктів в м’ясорубці для перемелювання м’яса, риби та овочів з нещільної деревини зі значною кількістю сколів, застарілого бруду, який вільно може потрапити до харчового продукту. Для складання форм з готовими пельменями використовуються кутники виготовлені з тирсоплити, які контактують безпосередньо з харчовими продуктами і докази безпечності яких надано не було.

Харчові відходи розміщуються у відкритих відрах разом з побутовим сміттям, їх конструкція не забезпечує максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію. Над процесами виробництва висіли клейкі стрічки з накопиченням мертвих мух. Первинна продукція (яйця, фарш курячий, риба, овочі) зберігаються на потужності в умовах, що не запобігають їх псуванню та не забезпечують захист від забруднення.

Фарш, риба зберігаються у холодильному обладнанні, що має неналежні гігієнічні умови (іржаві брудні полиці з відколотим пластиком). Фарш курячий знаходився у холодильнику при t+220 C. Чищена цибуля стояла у відкритому відрі на підлозі. На яйця, рибу, овочі не було надано супровідних документів. На фарші курячому, цибулі чищеній, рибі відсутні стікери чи інші записи, за якими можна встановити час їх розміщення та термін безпечного використання. Причиною забруднення харчових продуктів може стати ліплення пельменів працівниками підприємства та замішування тіста без захисних рукавичок.

Зважаючи на суттєві порушення до виробництва та обігу харчових продуктів, які становлять загрозу життю та/або здоров’ю людини у зв’язку з ризиком забруднення харчових продуктів мікроорганізмами, небезпечними факторами (хімічними, фізичними, біологічними), що можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок споживання таких харчових продуктів та те, що продукція виробника ФОП Бондаренко С.І. реалізується в багатьох магазинах а також безпосередньо на самій потужності, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів. Також інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було складено протокол щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.

Слід зазначити, що даний виробник відмовився від підписання розпорядчих документів, оскільки упевнений, що так як його продукція має шалену популярність в місті, то це і являється показником її якості та безпечності.

4 листопада
3 листопада