Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

На Сумщині назріває екологічна катастрофа через злив нефільтрованих фекалій у Косівщинське водосховище?

У Косівщині, що біля Сум, заборонили купатись і ловити рибу через нечистоти у воді. Таблички повідомляють про це на берегах Косівщинського водосховища. Усе – через несправність однієї з місцевих каналізаційних станцій. Про це повідомляє sts.sumy, пише agronews.ua.

Місцеві жителі розповідають, що нечистоти не відкачують, а вони течуть вулицею просто неба. Люди кажуть, що не працює одна з каналізаційних насосних станцій.

“Прорили трактором канаву для того, щоб стікали нечистоти у верби, але все одно вони на грунті. Усе йде в грунт, в ставки, в озеро”, – розповідає мешканець Косівщини Григорій Поляков.

Він вважає, що при будівництві нових будинків в Косівщині не враховують потужностей каналізації, через що вона виходить з ладу.

Мешканець села Андрій Уроченко показує один із колодязів, розташований біля каналізаційної станції. Вона – друга у селі і працює. За його словами, всі колодязі на три чверті або повністю заповнені фекаліями. Аби стоки не витікали на поверхню, люди самотужки добудовують резервуари.

Через несправну каналізацію, нечистоти зливають у Косівщинське водосховище, що під Сумами

Обидві каналізаційні станції, що у цьому районі села, перебувають на балансі “Міськводоканалу”, говорить виконуюча обов’язки голови Косівщинської сільради Оксана Степаненко. Вона розповідає, що минулого літа насосною станцією відкачували стоки, за що водоканал виставив рахунок – більше 70 тисяч гривень.

” Забирати на баланс сільської ради я не буду. Тому що вона стоїть на болоті. Там підземні води підступають. Це утопія”, – вважає очільниця сільради.

Головний інженер «Міськводоканалу» Йосип Тисівський каже, що насосну станцію їм передали без каналізаційних мереж. Труби – на балансі сільської ради. А гроші за водопостачання та відкачування нечистот – собі не беруть.

“Була відмова від сплати коштів за обслуговування за перекачку стоків. Мережі не наші, а сільської ради. Через негерметичність самопливної каналізації, яка збудована по цих двох вулицях, вода грунтова потрапляє на станцію перекачки, і ми її перекачуємо. ФОП Литвиненко продає по лічильниках мешканцям, знову скажу приблизно, 100 куб м, а ми перекачуємо 700. Виникає питання: чому? Я йому кажу – поставте лічильник на стоки, як того вимагає закон. Проблема буде, поки не зроблять реконструкцію самопливних мереж, і поки мешканці не будуть скидати необліковану воду”, – вважає Тисівський.

Коментаря підприємця, який обслуговує каналізаційні мережі в Косівщині, наразі ще не отримали.

Джерело: agronews.ua

4 листопада
3 листопада