Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

На Сумщині селяни розповіли про схему захоплення їхніх паїв

Мешканці Синівки, що в Липоводолинському районі Сумської області, скаржаться, що їм не дають розпоряджатися своєю землею. Кажуть, агрофірма, яка її обробляє, користується паями на власний розсуд і без дозволу.

Олександр Оробей розповідає, що товариство “Форвард” засіяло його ділянку у травні цього року без дозволу.

“Звернулися у держгеокадастр, до державного інспектора Погрібного Романа Олександровича. Заява була 27 травня”, – зазначив він.

За його словами, 27 серпня виїхав інспектор, склав акт, засвідчив факт самозаняття і видав припис.

“Припис про те, що урожай потрібно зібрати з моєї земельної ділянки. Адресований він фірмі “Форвард”, – додає він.

Олександр говорить: за законом фірма не має права на урожай, вирощений на чужій ділянці. Батько Олександра, Павло – колишній вчитель, звертався до фірми “Форвард” торік. Тоді отримав компенсацію за незаконне використання землі.

Мешканець Синівки Микола Козюра має два паї, це близько 4 гектарів. Каже, що три роки поспіль за них не платили. Він хотів передати землю іншому аграрію, але у ділянок знищені межі. Припускає: так роблять, щоб було зручно засіяти все поле.

“Витягли дубові стовпи, в діаметрі 20 сантиметрів, довжиною – 3 метри і витягнули металеві знаки. Вони кажуть: “Межові знаки заважають обробляти земельну ділянку”, – говорить він.

Олександр Оробей вважає, що це певна схема.

“Весною незаконно сіють. Люди звертаються у відповідні органи. Там вичікують три місяці, поки урожай дозріє. Потім все-таки виїжджають, нараховують мізерний штраф, мізерні збитки власникам. Дають 30 днів, щоб самозагарбник покористувався вже повністю, цикл обробітку завершив”, – розповідає він.

Олександр звернувся до поліції з заявою про відкриття справи відносно інспектора, який виніс незаконний припис. До суду поки на аграрія не подають.

Як нам повідомив речник Нацполіції Сумській області Володимир Крупецьких, за зверненням Олександра Оробея проводять перевірку. Наразі Суспільне чекає відповідь на запит, який направило до обласного управління Держгеокадастру.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада