Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

На Сумщині тренувалися знищувати російських диверсантів

Навчання загонів територіальної оборони на Сумщині – у заключній фазі. Стартували вони тиждень тому. 24 вересня журналісти Суспільного побували на одному із завдань, де відпрацьовувався сценарій, аналогічний захопленню Слов’янська та інших міст Донбасу російськими диверсантами у 2014-му році.

Завдання, яке мали виконати резервісти, – знищити ворожу групу диверсантів, які рухаються з посадки ґрунтовою дорогою. Перед його виконанням інструктор пояснює дії кожної групи.

Іншій групі показують, як рятувати себе у випадку поранення, – зокрема, накладати собі джгут на полі бою, поки товариші не винесли тебе у безпечне місце, де є санінструктор. Чому це важливо, бо поранений може прикривати своїх, поки ті його виносять з-під обстрілу. Після теорії – практичний іспит. Одні – “диверсанти”, інші – мають їх ліквідувати. Так моделюють бій, коли застосовуються вибухові пакети, петарди та рахують і виносять поранених.

«Оскільки Сумщина є прикордонною областю, і спільний кордон з Російською Федерацією понад 500 км, для нас є важливим навченість підрозділів тероборони, відпрацювання. До цих навчань залучені прості жителі Сумщини, які прийняли рішення захищати свою домівку, Україну зі зброєю в руках, якщо це стане потрібно», – говорить офіцер Сумського обласного військкомату Олександр Куришко.

Є тут і офіцери-вчителі. Наприклад, заступник командира роти Андрій Лісневський працює вчителем “Захисту України”. “На цих зборах я отримаю додаткову інформацію, якою потім поділюся зі своїми учнями. До речі, в цьому році у десятикласників по одній дівчинці з кожного класу вирішили проходити курси “Захист України” по програмі хлопців, так що вчу їх однаково”, – розповідає Андрій.

Усі інструктори, які проводять навчання, – з власним бойовим досвідом, як інструктор з позивним “Ромео”. “Я учасник бойових дій на Сході країни з 2014 року. Був у Донецькому аеропорту, в Іловайську, Дебальцевому. Саме там, де були запеклі бої. Я хочу, щоб наша армія змінилася, щоб наша країна стала кращою”, – говорить інструктор.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада