Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

На Сумщині зберігаються унікальні шафи Мазепи

Кожен, хто потрапляє до Путивльського краєзнавчого музею, із захопленням розглядає монументальну бароко-шафу 17 століття, яка вражає розкішним декоруванням і високою майстерністю виконання. До речі, ще одна шафа, теж 17 століття, не менше цінна, знаходиться у фондовому приміщенні. Господарем цих цінних предметів меблів у давні часи був гетьман Мазепа, пише shans.com.ua.

Заповідник відвідав художник-реставратор меблів та етнографічних пам’яток із деревини вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило. Під час візиту фахівець уважно обстежив шафи і зазначив, що жоден музей в Україні не може похвалитися такими унікальними експонатами. Також він розповів, що для інкрустації однієї з шаф використано рожеве королівське дерево — цінна у світі деревина. Подібні меблі могли дозволити собі тільки найвпливовіші й багаті люди.

Реставрація таких експонатів вимагає значних коштів. Тому співробітники заповідника розробили проект «Реставрація шаф гетьмана Мазепи» і направили для участі у грантовій програмі Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини.

4 листопада
3 листопада