Вчора
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Нардеп Максим Гузенко: Уперше на державному рівні ми обмежемо монополізм олігархів в економіці, політиці й медійному просторі

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Цей законопроєкт — безпрецедентний в історії України, адже вперше українська влада піднімає на державному рівні питання, яке в перспективі обмежить монополізм олігархів в економіці, їхній вплив на політику і медійний простір. Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія “Слуга народу”).

“Чому я голосуватиму за цей документ?

Він буде першим кроком у цій сфері, важким і, можливо, невеликим, але вкрай необхідним. У нашій державі вже майже 30 років усі про це говорять, але тільки зараз настав час, коли від слів перейшли до реальних справ.

Олігархи створюють реальну загрозу національній безпеці України. Новий закон обмежить цих осіб чіткими правилами поведінки, які не дозволять уже істотно впливати на ухвалення державних рішень і використовувати їх у власних інтересах.

Документ має обмежений термін дії – 10 років — і визначає правила взаємодії представників великого бізнесу з органами влади, регламентує їхні зустрічі та інші взаємовідносини. На його основі розроблять антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, які переформатують економічні та суспільні відносини в Україні.

Олігархів визначатимуть за наступними пунктами: вплив на медіа, участь у політичному житті країни, вплив на депутатів та чиновників, а також сума активів.

Дані про осіб, яких визнають олігархами, будуть розміщені у спеціальному реєстрі. Відповідно до закону, ці люди матимуть багато заборон. Зокрема, не зможуть бути народними депутатами, фінансово підтримувати політичні партії, бути покупцем чи бенефіціаром під час приватизації об’єктів великої приватизації. а їхній великий бізнес може втратити значну частину активів, які перебувають за кордоном. Крім того, олігархи повинні будуть подавати такі ж декларації, як і держслужбовці за законом «Про запобігання корупції».

Як свідчить досвід успішних держав, усунення монопольного становища «обраних» осіб дасть поштовх розвитку середнього класу і пришвидшить ріст економіки. Із цими принципами я два роки тому йшов до парламенту і сьогодні, не зраджуючи їм, продовжую працювати”, – написав Максим Гузенко.

4 листопада
3 листопада