25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Нардеп Тетяна Скрипка: Місія виконана – лінійний прискорювач запрацював у Сумах

Сьогодні, 4 жовтня, у Сумському обласному онкодиспансері офіційно запустили нове обладнання – лінійний прискорювач, завдяки якому можна допомагати хворим і лікувати практично 95 відсотків онкозахворювань.  Це і новоутворення молочної залози, злоякісні пухлини органів травлення, новоутворення органів малого таза і підшлункової залози, пухлини головного мозку, злоякісні ураження передміхурової залози, рак легень, ЛОР-онкопатологія.  Прискорювач Halcyon діє виключно на пухлину, не вражаючи при цьому здорові тканини.

Було проведено комплекс робіт з облаштування апарату: встановлення спеціальних дверей у бункері, ремонт приміщень, демонтаж старого обладнання та будівель на території закладу тощо.

Планувалося, що прискорювач запрацює в березні, але війна внесла свої корективи. Вартість обладнання складає 80 млн грн, але з обласного бюджету не витрачено жодної копійки – фінансування відбулося за рахунок онкодиспансеру та завдяки внескам низки благодійників.

Аби сучасний прискорювач з’явився у Сумській області, доклала чимало зусиль народний депутат від партії “Слуга народу” Тетяна Скрипка.  Зокрема вона спрямувала на його придбання мільйон гривень. Парламентарка з особистого досвіду знає, наскільки важливо дати онкохворим шанс на життя, адже на рак хворіли її батьки.

На початку 2021 року Тетяні Скрипці вдалося організувати поїздку до Албанії, де сумська делегація отримала знання про встановлення лінійних прискорювачів і будівництво бункерів згідно з міжнародними стандартами. Фізики, онкологи, фахівці з радіологічного обладнання давали цінні поради,  якими потім вдалося скористатися. І ось тепер можна говорити про успішні результати проведеної роботи.

«Місія виконана – лінійний прискорювач запрацював у Сумах. Зусиллями і фінансами держави, онкодиспансеру, меценатів, бізнесменів.

Щира вдячність всім, хто долучився до збору коштів через благодійний фонд “Здоров’я Сумщини” – за відкриті серця і безмежну доброту.

Ми всі мали спільну мету – якісне та ефективне лікування на Сумщині. Тепер кваліфіковану допомогу у себе вдома може отримати кожен», – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сумщина займає 3 місце в Україні за кількістю захворювань. За статистикою зараз на обліку в онкодиспансері перебуває 40 тисяч жителів області. На сьогодні в стаціонарі закладу – 280 людей, а щоденно в онкодиспансері проводять від 15 до 20 оперативних втручань. Тому лінійний прискорювач і комп’ютерний томограф були вкрай необхідні. Для пацієнтів лікування безкоштовне, оскільки входить в пакет променевого лікування від НСЗУ.

Нагадаємо, раніше нардеп Тетяна Скрипка домоглася, щоб 16-річний Ваня Чабан, який втратив частину ноги після наїзду ворожого танка, отримав протез і реабілітацію у США.

4 листопада
3 листопада