25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Нардеп Тетяна Скрипка: «Під час війни діти – питання №1»

Народний депутат Тетяна Скрипка взяла участь у щорічному з’їзді руху «Зе!Жінки», присвяченому жіночому лідерству під час війни. Виступаючи перед колегами, парламентарка порушила дві вкрай важливі теми: убезпечення дітей в умовах збройної агресії РФ та необхідність комплексної підтримки громад Сумщини, які щоденно потерпають від обстрілів і вимушено призупиняють роботу підприємств. Народна обраниця не лише окреслила масштаби проблем, а й запропонувала, що саме необхідно зробити на державному рівні, аби сприяти їхньому вирішенню.

«Діти під час війни: на що звернути увагу. Сумщина після деокупації: як посилити безпеку регіону. Про це говорила із колежанками на з’їзді жіночого крила партії.

Діти – питання №1!

Головні проблеми:

▪️забезпечення безпеки дітей в умовах війни;

▪️повернення дітей з депортації, примусового переміщення;

▪️невідповідність українського та європейського законодавств щодо захисту прав дітей;

▪️захист дітей від насильства, надання правової допомоги дітям, розлученим з батьками (одним з батьків) у тому числі за кордоном, забезпечення дітей всім необхідним для їх нормального розвитку.

Ми потребуємо законодавчих змін, створення сімейних судів, підписання двосторонніх договорів, меморандумів про співробітництво в сфері захисту прав українських дітей із іншими країнами; приведення вітчизняного законодавства щодо права на виїзд дітей за кордон у відповідність до європейського. Нам потрібні оснащені укриття, психологи у школах, програми відновлення ментального здоров’я, оздоровлення та відпочинку дітей за кордоном.

Питання №2: Сумщина після окупації. Область, яка має найбільшу протяжність кордону з ворогом, понад 500 км, страждає від щоденних обстрілів.

Головна проблема: постійні обстріли громад у 5-кілометровій зоні, що збільшує кількість переселенців та унеможливлює господарську діяльність. Йдеться про 130  підприємств агропромислового комплексу, у яких в обробітку знаходиться понад 151 тисяч гектарів ріллі, і про 9 тваринницьких комплексів. Через припинення економічної діяльності на територіях в межах 5-ти кілометрів від лінії державного кордону зазнають значних втрат бюджети прикордонних громад Сумської області.

Нам потрібні фінансові компенсації для аграріїв, справедливий розподіл дотації для місцевих бюджетів, підвищення зарплати для посадовців прикордонних регіонів, переміщені особи потребують підтримки під час адаптації на новому місці. Залишається важливим питання координації дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Є велика кількість проблем, зумовлених війною. Їх неможливо вирішити водночас. Але ми маємо шукати шляхи і крок за кроком долати труднощі.

Рада була поділитися результатами своєї роботи: законопроєктами у сфері захисту дітей, пропозиціями до уряду щодо підтримки прикордонних громад, реалізованими проєктами оздоровлення та відпочинку дітей, гуманітарними ініціативами, що успішно реалізуються на Сумщині», – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, раніше нардеп Тетяна Скрипка домовилася із дипломатами Угорщини про підтримку ініціативи зі створення літнього безпекового табору для маленьких українців. За її словами, такий простір дасть змогу поєднати змістовний відпочинок та цікаве навчання.

4 листопада
3 листопада