Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Нардеп Тетяна Скрипка: «Єдиний інклюзивно-ресурсний центр у Сумах не може бути в незадовільному стані!»

Народний депутат Тетяна Скрипка відверто дорікнула владі Сум через неналежне виконання покладених державою обов’язків у сфері захисту дітей з особливими потребами.  А саме йдеться про невирішену проблему інклюзивно-ресурсних центрів – сервісних організацій, які мають завдання якомога раніше виявити в дитини особливі освітні потреби й надати їй фахову і компетентну допомогу. У кожному населеному пункті має бути один інклюзивно-ресурсний центр на 12 тисяч дітей. Однак у Сумах, де проживає 44 тисячі дітей, центрів не 3-4, а один, і той без ремонту. Є проєктно-кошторисна документація на роботи, але застаріла експертиза.

«Така ситуація є неприпустимою, особливо в умовах війни. Адже кількість дітей, які потребують фахової допомоги працівників центру, щодня збільшується. Панічні атаки, страхи, порушення мовлення – з такими проблемами дітей звертаються до центру  їхні батьки. Серед позитивних тенденцій – своєчасне звернення, коли дітям 2-3 роки, і є більше можливостей для корекції.

З 12 працівників, які передбачені штатом, нині – лише директор, логопед, психолог і дефектолог. Єдиний ІРЦ на Сумщині, в прикордонній області, де точилися бої, не може бути у такому стані. Дітям потрібна кваліфікована допомога», – наголошує парламентарка.

У зв’язку з таким станом справ Тетяна Скрипка скликала у Сумах нараду за участі керівництва міста, на якій довела до відома посадовців необхідність дотримуватися чинних норм законодавства і не нехтувати правами дітей, які потребують допомоги спеціалістів.

«На моє запрошення міський голова Олександр Лисенко, профільний заступник Станіслав Поляков і начальниця управління освіти Неля Вербицька оглянули приміщення центру та ознайомилися з роботою колективу. Я вдячна за слова підтримки, і сподіваюся на допомогу міської влади у питанні корегування ПКД і подальшого ремонту закладу», – написала нардеп на своїй сторінці у Фейсбуці.

Водночас Тетяна Скрипка подякувала за роботу і небайдужість фахівцям сумського інклюзивно-ресурсного центру, які тримають стрій і показують хороші результати.

Як повідомила народна обраниця, за допомогу дітям громади, застосування в роботі прогресивного досвіду, підвищення кваліфікації працівників директорка центру Юлія Крикуненко отримала Грамоту  Верховної Ради України. Таку ж відзнаку отримала практичний психолог школи №3 Дудецька Євгенія.

4 листопада
3 листопада