25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Народний депутат Тетяна Скрипка: Лише створивши альтернативу, можемо відмовлятися від великих інтернатів

Народний депутат Тетяна Скрипка від початку обрання до Верховної Ради на найвищому рівні порушує проблему влаштування дітей при розформуванні інтернатів. Про те, що від таких закладів потрібно відмовлятися, мова в Україні йде давно, однак існує багато думок за і проти. З одного боку – на їх утримання витрачаються значні  кошти з державного бюджету, з іншого – охопити   сімейними формами виховання, як, наприклад, дитячі будинки сімейного типу,  неможливо абсолютно всіх дітей, котрі перебувають під опікою інтернатів.  На  переконання парламентарки, позиція держави має бути максимально виваженою, щоб дотриматися прав захисту сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Спілкуючись із польськими колегами, які мають успішний досвід виховання дітей у міні-інтернатах, нардеп Тетяна Скрипка пересвідчилась: лише створивши альтернативу, можна відмовлятися від великих інтернатів.

«Український дім у центрі Вроцлава

Польша дала прихисток сотням тисяч українців, і продовжує допомагати щодня. Численні фонди, урядові і неурядові організації, підприємства, установи, волонтери, дипломати і просто поляки, які хочуть щось зробити для своїх сусідів, що рятуються від війни. Ця єдність – справжнє диво, вдячність за яке переповнює серце.

Серед наших друзів – фонд “SEE ME”. Український дім, який вони відкрили, дає притулок двом сотням дітей та жінок, що втекли від війни. Для них не лише умови для проживання, а й мовні курси, українська школа і садочок, культурні заходи і психологічна підтримка.

Першими українцями, які відчули турботу фонду і оселилися в Українському домі, стали юні футболісти. 67 спортсменів із Києва приїхали на турнір, перетнувши польсько-український кордон за дві години до початку повномасштабної війни. Дітей не змогли відправити назад, а через три дні ними вже опікувався фонд “SEE ME”.

Одним із головних напрямків діяльності благодійного фонду є допомога дітям з вадами здоров’я. Тут створили сенсорний садок для незрячих дітей, організовували музичні майстер-класи та концерти для глухих і слабочуючих, проводять терапевтичні майстерні, зокрема для дітей із синдромом Дауна. У планах – відкрити пансіон у Вроцлаві для дітей-сиріт, віком до 3 років, які мають різні захворювання.

На відміну від України Польща не відмовляється повністю від інтернантних закладів. Пояснюють це просто – замість великих закладів можна відкрити маленькі, для різних категорії дітей, в залежності від віку і ситуації, в якій перебуває дитина. Адже завжди є діти, які не можуть виховуватися в родинах, через захворювання або необхідність особливого догляду. Так, родина – це пріоритет, але що робити з малечею, яку вилучили із сім’ї? Де така дитина має перебувати тимчасово?

Цей досвід важливий. Тож потребуємо глибокого аналізу ситуації, зокрема вивчення потреб власних громад в різних типах закладів, задоволення потреб дітей, і потім вирішення питання ліквідації закладів. Лише створивши альтернативу, якою не завжди є сімейні форми виховання, можемо відмовлятися від великих інтернатів. Потреба в них зникне, коли діти будуть влаштовані в невеликі профільні заклади.

І звісно контроль. Мінсоцполітики, яке нині реалізує реформу деінституалізації і одночасно контролює її, не може буде об’єктивним. На жаль, питання захисту дітей в Україні залишається невирішеним.

Народні депутати, які є членами підкомітету у справах сім’ї та дітей, вимушені бити в набат, бо ситуація стрімко погіршується.

Сподіваємося на швидку реакцію Уряду, і на те, що міжнародний досвід допоможе нам прийняти вірні рішення», – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, також народний депутат Тетяна Скрипка продовжує відстоювати повернення в Україну дітей, примусово вивезених на територію рф. У складі української делегації вона отримала копію постанови щодо засудження незаконної депортації українських дітей до росії, яку прийняв Сенат Польщі. Парламентарка разом із польськими колегами закликає міжнародні інституції притягнути до відповідальності воєнних злочинців та допомогти українським дітям повернутися додому.

4 листопада
3 листопада