Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Народний депутат Тетяна Скрипка: Маємо разом з польською стороною багато планів щодо реалізації спільних проєктів

 Народний депутат Тетяна Скрипка підбила підсумки свого робочого візиту до Польщі, під час якого обмінялася досвідом із польськими колегами та запланувала реалізацію низки спільних проєктів. Парламентарка виокремила головні напрямки, якими найбільше зацікавило місто Вроцлав: ефективна робота з іноземними інвесторами, розвиток вищої освіти, зміни для дітей, які принесла децентралізація, оздоровлення дітей з України. Щодо напрацювань України, які бачать  корисними у Польщі, – це робота з відновлення ментального здоров’я людей та успішна цифровізація, завдяки чому мільйони людей отримують можливість користуватися державними та банківськими сервісами за допомогою телефону.

«Три дні у Польщі принесли чимало цікавого, зокрема плани щодо реалізації важливих проєктів.

Чим підкорив нас Вроцлав, і що Україна може дати Польщі у відповідь?

1️⃣ ARAW. Агенція розвитку Вроцлавської агломерації – це компанія, що займається пошуком іноземних інвесторів, які створюють нові робочі місця, а отже сприяють розвитку регіону. Вона реалізує численні рекламні та культурні проєкти, інформує жителів про новини і плани регіону. Аби навчитися працювати з інвесторами, мислити глобально, зокрема у питаннях інфраструктури, будівництва, благоустрою – АRAW готова взяти на стажування наших фахівців. Таке навчання – ще один шанс грамотно відновлювати міста після окупації.

2️⃣Співпраця на рівні вишів. Вроцлавський університет науки і техніки має тісні контакти із СумДУ. Освітяни мають і надалі підтримувати зв’язок, і розширювати напрямки спільної роботи.

3️⃣Децентралізація. Як вона змінила становище дітей у Польщі, і як змінить в Україні? Готуємо спільні проєкти на рівні громад.

4️⃣Оздоровлення дітей. Найважливіше для мене питання. Польща прийняла понад 2 мільйони українців, і продовжує створювати умови для реабілітації українських дітей. Маю надію на те, що це літо стане часом довгоочікуваного відпочинку для малечі, яка зазнає щоденних стресів, спричинених війною.

І зрештою наш досвід, якого потребують у Польщі. Сьогодні в Україні формується унікальна психологічна кампанія, спрямована на відновлення ментального здоров’я людей. Так, ми воліли б не мати цього досвіду, але маємо. За рік ми опрацювали найкращі практики американських, їзраїльських фахівців, і створили власні методики – як жити, працювати, навчатися і боротися в умовах щоденних атак.

І наостанок – наші технології. Розрахуватися в магазинах телефоном, мати в смартфоні паспорт і водійські права, отримувати довідки без походів по інстанціях – Україна дивує світ своїми винаходами. Звісно, своїми знахідками, а ще душевним теплом і словами вдячності готові ділитися з польськими друзями», – поділилася враженнями Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, під час робочої поїздки до Польщі народна обраниця також ознайомилася із досвідом роботи міні-інтернатів,  для різних категорії дітей, в залежності від віку і ситуації, в якій перебуває дитина. Тетяна Скрипка пересвідчилась: лише створивши альтернативу, в Україні можна відмовлятися від великих інтернатів.

4 листопада
3 листопада