Вчора
25 липня
24 липня
19 липня
18 липня
17 липня
16 липня
15 липня
11 липня
10 липня
6 липня
5 липня
1 липня
28 червня
25 червня
20 червня

Не коронавірус: стало відомо, яка головна проблема Сумщини

Ці дані стані відомі із публікації видання “Деловая Столица”, яке оприлюднило підсумки першого кварталу 2020.

Останній рядок рейтингу посів голова Сумської ОДА Роман Грищенко (-76,5 бали), призначений на цю посаду 11 березня 2020 р. Одна з головних проблем Сумщини – заборгованість із зарплати. Станом на 1 січня сума боргу склала 330,2 млн грн. На 1 березня вона зросла до 362,1 млн; на 1 квітня, вже при Грищенко, – до 384,3 млн. І хоча на 1 травня вона трохи скоротилася – до 375,6 млн, але все одно це дуже багато – по 1982 грн на одного штатного працівника, що є найгіршим показником за Україні і в 4,86 ​​рази перевищує середньоукраїнський рівень заборгованості.

Також дуже проблемною на Сумщині є сфера будівництва. У першому кварталі область увійшла до трійки найгірших за обсягом будівельної продукції на душу населення і в четвірку аутсайдерів по динаміці будівельної продукції (падіння на 17,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року). За загальною площею нового житла і нових нежитлових будівель на тисячу жителів Сумщина посіла місця відповідно сьоме знизу і останнє.

Крім того, область в четвірці аутсайдерів по динаміці роздрібної торгівлі та найгірша по динаміці смертності населення. Також область на третьому місці знизу по динаміці штатних працівників (скорочення на 3,1%) і в четвірці найгірших регіонів за часткою працівників, переведених на неповний робочий тиждень (3%).

Правда, при цьому на Сумщині зафіксовано найнижчу по Україні частку працівників, відправлених у відпустки за свій рахунок (всього лише 0,1%). Також досягненням області слід визнати входження в шістку кращих по динаміці реальної зарплати.

Підкреслимо, що голови ОДА, які посіли в рейтингу три останні рядки, дуже сильно відстають від основної групи – більш ніж на 30 балів. Тому їм потрібно докласти дуже серйозних зусиль, щоб поліпшити свої показники.

“Деловая Столица”

4 листопада
3 листопада