Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Очільник медичної галузі Сумщини: Відповідальність за дотриманням вимог карантину лежить на органах місцевого самоврядування

На цьому під час брифінгу в Сумській районній клінічній лікарні наголосив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій БУТЕНКО.

За його словами, на сьогодні в області уже зареєстровано 4677 осіб з COVID-19. За останню добу у нас знову антирекорд – 242 хворих на коронавірус, з них – 185 – жителі міста Суми. З початку пандемії померло 77 осіб, це показник складає 1,6% від всіх хворих.

Наразі медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 надають 12 закладів областы, де розгорнуто 610 ліжок. Зайнято 354 ліжка, це 201 особа з підтвердженим діагнозом і 153 – з підозрою. Так як 62% всіх пацієнтів – жителі міста Суми, виникають проблеми щодо їхньої госпіталізації.

«Наші медичні працівники стримують пандемію, але без нашої спільної відповідальності, спільної боротьби з цим недугом, на жаль, буде важко досягнути результатів лише медичним працівникам. У нас сьогодні 322 медичні працівники мають коронавірусну інфекцію, навіть деякі відділення в закладах охорони здоров’я перебувають на карантині. Якщо сьогодні медичні працівники вийдуть з процесу надання медичної допомоги, це буде колапс в галузі охорони здоров’я. Тому сьогодні ми маємо береги наших лікарів», – зазначив Сергій Бутенко.

Напередодні місцевих виборів куратор медичної галузі області звернувся до всіх політичних сил, які проводять передвиборчу агітацію: «Коли ви дозволяєте скупчення людей, не дотримуєтеся соціальної дистанції, то ризикуєте здоров’ям своїх виборців. Я хотів би, щоб політичні сили не заробляли собі додаткових дивідендів на здоров’ї людей».

Також Сергій Бутенко наголосив на тому, що контроль та відповідальність за дотримання протиепідемічних норм під час карантину – це обов’язок влади на місцях. Зокрема, обов’язком місцевої влади є також і налагодження роботи громадського транспорту в умовах пандемії. І якщо у комунальному транспорті все ж дотримуються карантинних вимог, то маршрутні таксі їздять переповнені. Органи місцевого самоврядування мають вводити додатковий транспорт.

Крім того, в Україні проведена реформа децентралізації, яка дала на місця і значні повноваження й збільшені фінанси для реалізації цих повноважень.

«Сьогодні багато країн ввели посилені карантинні режими. Зокрема, Ізраїль ввів жорсткий карантин на два тижні. Якщо ми так нехтуватимемо правилами безпеки, то можемо повернутися до сценарію березня-квітня, коли майже всі сиділи без роботи Сьогодні ми всі хочемо працювати, хочемо, щоб наші діти ходили до шкіл, садочків. Це реально зробити, але дотримуючись правил адаптивного карантину», – підкреслив начальник управління охорони здоров’я.

У багатьох жителів Сумщини вже немає сумнівів, що коронавірус – не фейк і не вигадка. У багатьох сумніви закінчилися тоді, коли родичі, друзі, близькі потрапили на лікарняні ліжка і у них виявили коронавірус.

«Тож я прошу кожного, не перевіряти є коронавірус чи ні – на собі та своїх рідних. Не нехтуйте чіткими карантинними заходами, дотримуйтесь маскового режиму, соціальної дистанції, проводьте дезінфекцію. Без відповідальності кожного з нас побороти цю недугу буде надзвичайно складно», – закликав Сергій Бутенко.

4 листопада
3 листопада