14 вересня
13 вересня
12 вересня
11 вересня
10 вересня
7 вересня
6 вересня
5 вересня
4 вересня
3 вересня
2 вересня
30 серпня
29 серпня
28 серпня
27 серпня
24 серпня
22 серпня

Перевізники Сум попереджають про можливий транспортний колапс: необхідно підвищити тарифи

Перевізники пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування у Сумах звернулися до Сумської міської ради із проханням переглянути тарифи на проїзд. За словами представників транспортних компаній, існуючий тариф, який не змінювався з жовтня 2021 року, більше не покриває витрат на утримання та обслуговування транспорту. У зв’язку з цим, перевізники заявляють, що знаходяться на межі припинення своєї діяльності.

Як зазначають перевізники, за останні роки значно зросли витрати на паливо, яке подорожчало майже на 100%, а ціни на запчастини піднялися на 70%. Крім того, мінімальна заробітна плата зросла з 6000 до 8000 гривень, що додатково збільшує витрати на оплату праці водіїв. Через мобілізацію кількість водіїв значно зменшилася, і для їх утримання компанії змушені шукати додаткові стимули, що теж впливає на загальні витрати.

Перевізники наголошують, що за таких умов стає неможливим утримувати транспорт у належному технічному стані. Брак фінансування призводить до відсутності можливості забезпечувати своєчасний ремонт автомобілів, а іноді навіть доводиться розбирати одну машину на деталі, щоб відремонтувати інші.

Порівняння тарифів у інших містах

Перевізники також вказують на те, що у більшості обласних центрів України вартість проїзду в приватному автотранспорті становить 15 гривень ще з 2022 року. Наприклад, у районних центрах Сумської області, таких як Конотоп і Ромни, тарифи вже підвищені до 15 і 12 гривень відповідно. У прикордонному місті Суми, де транспортні засоби повинні бути в постійній готовності, тариф залишається найнижчим.

Загроза транспортного колапсу

Перевізники розуміють складну ситуацію, в якій перебуває регіон, але без належного фінансування вони не зможуть виконувати свої обов’язки. Більше того, в разі виникнення загрози життю та здоров’ю мешканців, приватні перевізники не зможуть забезпечити евакуацію населення громади, що ще більше ускладнить ситуацію.

Перевізники закликають Сумську міську раду терміново розглянути можливість підвищення тарифів на перевезення або знайти альтернативні шляхи для фінансової підтримки. Це допоможе забезпечити належну роботу приватного автотранспорту та запобігти можливому транспортному колапсу в місті.

4 листопада
3 листопада