1 травня
30 квітня
29 квітня
25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня

Підприємець не має права обмежувати риболовлю в селі на Сумщині – юрист

У Тростянецькому районі, під приводом очищення води у Боромлянському водосховищі, підприємець не пускає місцевих мешканців рибалити, вимагаючи по 500 грн з людини. Адвокат Олександр Петрищев, посилаючись на Конституцію України, Цивільний кодекс та Водний кодекс, говорить, що водні об’єкти є власністю українського народу, і любительський та спортивний лов риби для власних потреб дозволяється всім, за певних умов.

В офісі водних ресурсів Сумської області з журналістами Суспільного обіцяли зв’язатися, але, за словами секретарки керівника відомства Тетяни Грицаєнко, її начальник 10 липня цілий день був на нарадах.

Підприємець Віталій Заставенко, який займається біомеліорацією води, розповів, що договір з водним господарством він уклав 2018 року. “Ми запускаємо рибу – біомеліорантів, а вони чистять воду, тобто, їдять планктон, тобто, не допускається загнивання води”, – розповів підприємець.

За його словами, на водосховищі є місця для безкоштовної рибалки, а також – для платної. “Я третій рік поспіль вношу сюди інвестиції. Просто так гроші не вносяться. Я відбиваю свої гроші або сітками, або платною рибалкою”, – говорить він.

Втім, журналісти, перебуваючи на безрезі водосховища, не побачили інформаційних табличок, які б вказували на безкоштовне місце для рибалки. Натомість, є таблички, на яких засначено, що рибалити можна тільки за гроші.

Адвокат Олександр Петрищев розповів, що, за законом, любительський та спортивний лов риби для власних потреб дозволяється всім за певних умов, і забороняти ловити рибу селянам підприємець не має права.

“Навіть на орендованих ставках будь-який громадянин може ловити рибу аборигенну: карась, окунь, плотва, і таке інше, тобто, ту рибу, яка існувала в цьому водному об’єкті до того, як там почали розводити рибу в принципі. Якщо при спробі вилову риби із мешканців даного району або області вимагаються гроші, і при цьому застосовується фізичний або психологічний вплив, то тут вже можна розглядати кримінальну відповідальність”, – переконаний адвокат.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада