Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Роман Грищенко — про трагедію у Новій Слободі: «Ніколи не забути, якою ціною нам далася Перемога»

Голова Сумської облдержадміністрації під час робочої поїздки до Путивльського району разом із представниками місцевої влади та громадськістю поклав квіти до меморіального монументу «Дзвін Скорботи» в Новій Слободі.

«Офіційна цифра новослобідської трагедії, масштабного вбивства жителів села окупантами у 1942 році – 586 переважно жінок, дітей та немічних людей. Але односельці називають понад 700 невинних жертв того жахітливого дня на Івана Купала, – зазначив Роман Грищенко. – І сьогодні ми вшановуємо пам’ять невинно убієнних і закатованих жителів Нової Слободи, щоб ніколи не забути, якою ціною нам далася Перемога у Другій світовій війні, щоб ніколи знову не повторилися такі події».

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували всіх загиблих у Другій світовій війні, а потім подякували сьогоднішнім нашим захисникам за мирне небо над Сумщиною, можливість виховувати дітей, працювати заради їхнього світлого майбутнього і майбутнього незалежної України.

Довідково: У вівторок 7 липня 1942 р., близько дев’ятої ранку, на свято Різдва Іоанна Предтечі в с. Нова Слобода Путивльського району наскочив каральний загін зі 105-ї мадярської дивізії, що дислокувалася на той час на території Сумської області. За наказом офіцера вони оточили три вулиці, що були розташовані поблизу лісового масиву, так званого Монастирського лісу, де знаходилась стародавня Софронієво-Мовченська пустинь. Керівник карального батальйону через перекладача за допомогою гучномовця повідомив, що з місцевим населенням буде проведена бесіда щодо ставлення до «бандитів», тобто партизанів. Мешканцям села наказали зібратися у будинках. Попередили: хто намагатиметься втекти до лісу – буде розстріляний на місці.

Нелюди не щадили нікого. Ні старих, ні малих, ні жінок… Карателі заходили до помешкань, жбурляли гранати та пляшки з запалювальною сумішшю, а потім добивали тих, хто вцілів. Одних лише немовлят до річного віку було страчено понад сорок осіб.

Наймолодшою жертвою Новослобідської трагедії був тримісячний хлопчик,найстаршому загиблому було 86 років.

Завершилася бійня тільки в обід. Мертвих поховали поспіхом у братських могилах на городах. А в місцевій газеті повідомили, що в результаті успішної операції був знищений партизанський загін. Під час каральної операції на мученицьку смерть фашисти відправили 586 мирних жителів, серед яких 195 жінок, 93 чоловіка і 172 дитини, у т.ч. і 14 немовлят.

4 листопада
3 листопада