Вчора
6 вересня
5 вересня
4 вересня
3 вересня
2 вересня
30 серпня
29 серпня
28 серпня
27 серпня
24 серпня
22 серпня
21 серпня
20 серпня
16 серпня
15 серпня
13 серпня

Розслідування: Як компанія Федорченка заробляє під час війни, виграючи державні тендери?

З початком повномасштабної війни в Україні, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко”, що належить родині голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка (переписав компанію на свою дружину, після обрання в Сумську обласну раду, а керує компанією син Дмитро), виграла 26 тендерів на загальну суму 114 327 651,68 грн. Однак, замість того, щоб бути прикладом прозорості та чесності, діяльність компанії викликає чимало запитань, – пише телеграм-канал Суми.головне.

Непрозорі тендери та відсутність конкурентності

Із 26 тендерів, які виграла компанія “Федорченко”, майже всі були проведені або без використання конкурентних торгів системи “Прозоро”, або з відповідними обмеженнями, які забезпечили перемогу саме цій компанії. Такий підхід суперечить основним принципам прозорості та конкуренції, що є необхідними умовами для ефективного та справедливого розподілу державних коштів.

Зв’язок з комунальними установами

Особливо примітно, що багато з виграних тендерів стосувалися роботи на комунальних установах, які підпорядковуються Сумській обласній раді, керівником якої є сам Віктор Федорченко. З 26 тендерів 15 були виграні на об’єктах, засновником і власником яких є обласна рада. Таким чином, виходить, що компанія Федорченка вигравала тендери у підконтрольних йому організаціях, керівників яких погоджує своїм підписом сам пан Федорченко..

Приклади виграних тендерів:

1.“Капітальний ремонт частини приміщень 1-го поверху будівлі (Головний корпус) під розташування хіміотерапевтичного відділенння у КНП СОР «Сумський обласний клінічний онкологічний центр» за адресою: м. Суми вул. Привокзальна, 31”: На тендері, проведеному на “відкритих торгах з особливостями”, компанія “Федорченко” стала єдиним учасником і переможцем, отримавши замовлення на суму понад 7 мільйонів гривень для ремонту обласної медичного центру.

2.“Реконструкція будівлі променевого відділення № 1 з метою прибудови приміщень для проведення магнітно-резонансної терапії в Комунальному некомерційному підприємстві Сумської обласної ради «Сумський обласний клінічний онкологічний центр» розташованого за адресою: м. Суми вул. Привокзальна, 31”: Як і попередній, тендер було проведеному на “відкритих торгах з особливостями”, компанія “Федорченко” стала єдиним учасником і переможцем, отримавши замовлення на суму понад 10 мільйонів гривень.

3.“Нове будівництво фортифікаційних споруд на території Сумської області (взводний опорний пункт) Д-1” на суму майже 46 мільйонів гривень. Тут взагалі тендер відбувся без конкурсу, звісно ж з єдиним учасником – ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко”, замовником тендеру виступив Департамент капітального будівництва Сумської обласної державної адміністрації.

Роль Віктора Федорченка

Як голова Сумської обласної ради, Віктор Федорченко має значний вплив на комунальні установи, які підпорядковуються раді, адже обласна рада не тільки є їх власником, а ще і назначає керівництво цих закладів і звітують директори комунальних підприємств потім перед облрадою. Очевидно, “схема”, за якою компанія “Федорченко” виграє тендери у підконтрольних їй установах, є прикладом конфлікту інтересів, що підриває довіру до державних інституцій.

Висновок

Діяльність ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко” під час війни є яскравим прикладом того, як державні кошти можуть використовуватися непрозоро і неефективно. Виграш 26 тендерів на суму понад 100 мільйонів гривень, більшість з яких були проведені без конкурентних торгів або з відповідними обмеженнями, свідчить про необхідність ретельного розслідування і прийняття відповідних заходів. Особливо це стосується тендерів, які були виграні на об’єктах комунальних установ, підпорядкованих Сумській обласній раді, керівником якої є по суті власник компанії.

Громадськість має право знати, як витрачаються державні кошти, особливо в такий складний для країни період. Адже у той час коли, мільйони українців втратили все: роботу, житло, і навіть свої міста, хтось дозволяє собі непогано в цей час “заробляти” на державних контрактах. Хіба так має бути у країні, де триває війна?..

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ

Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ

4 листопада
3 листопада