Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Що мають лікарні для лікування людей з COVID-19?

На Сумщині продовжують підтверджувати нові випадки коронавірусної інфекції. Станом на 9 липня в області виявлено 328 випадків COVID-19. За цей час вже одужало 271 людина. Скільки за цей час лікарні “першої хвилі” допомогли пацієнтам з COVID-19, які надбавки отримали та чи достатньо мають ресурсів для нормальної роботи?

Суспільне направило запит до дев’яти лікарень Сумщини, яких МОЗ визначило як лікарні першої хвилі для госпіталізації хворих на COVID-19. Станом на 9 липня відповіді надійшли від семи з них.

Сумський обласний медичний центр інфекційних захворювань та дерматології ім. Красовицького

У лікарні з пацієнтами з COVID-19 (та підозрою) працюють 62 медичні працівники. У відповіді на запит в центрі пояснили, що оскільки завантаженість лікарні першої хвилі не має перевищувати 50%, то максимально центр може прийняти 48 пацієнтів з COVID-19.

З початку епідемії тут лікували та обстежували 218 пацієнтів і з підозрою, і з підтвердженим діагнозом. На питання скільки центр отримав грошей від НСЗУ за лікування хворих на COVID-19 – відповіли, що отримують кошти за місячною глобальною ставкою. За договором з НСЗУ, щомісяця ця цифра може сягати близько 2,6 млн грн.

За боротьбу з COVID-19 медичні працівники від НСЗУ за квітень-травень отримали 1,6 млн грн. В березні надбавка склаламайже 200 тис. грн.

Станом на 2 липня, у центрі мали 1446 захисних комплектів. З початку карантину вони закупили понад 6 тис. комплектів, ще 2,3 тис. – отримали від благодійників та волонтерів. Лікарі та медичні працівники змінюють захисні комплекти що 4-6 годин, – відповіли у центрі.

Також в медцентрі мають шість апаратів штучної вентиляції легенів. На питання: “Чи вистачає обладнання”, в центрі відповіли, що мають достатньо.

Сумський обласний клінічний перетинальний центр

У перетинальному центрі на роботу з пацієнтами з коронавірусом – залучено 52 людини. З початку епідемії в закладі було сім пацієнтів з підозрою на COVID-19, у двох людей цей діагноз був підтверджений. Загалом заклад готовий прийняти 25 пацієнтів.

За роботу з пацієнтами з COVID-19 (та з підозрою) медичні працівники лікарні за квітень-травень отримали близько 218 тис. грн надбавки. Оплата лікування таких пацієнтів відбувається за договором з НСЗУ.

На питання – як часто лікарі та інші медичні працівники змінюють захисні комплекти, в закладі відповіли, що роблять це згідно з нормами, які встановлені МОЗ та чинним законодавством. Кількість захисних засобів, які закупила лікарня – також не назвали. Однак вказали, що 1175 штук отримали у вигляді волонтерської допомоги.

Нині заклад має вісім апаратів ШВЛ, за їх інформацією – це 50% від потреби лікарні.

Кролевецька районна лікарня

У лікарні для лікування пацієнтів з COVID -19 (та підозрою) було залучено: у березні – 37 людей, у квітні – 84 медичних працівників, у травні – 34. У червні пацієнтів з COVID-19 в лікарні не було. Загалом готові прийняти на лікування 149 пацієнтів.

З початку епідемії в лікарні отримали лікування 15 хворих на COVID-19 та 93 хворих з підозрою.

Надбавка для лікарів у березні склала – 443 тис. грн, за квітень – 1,14 млн грн, у травні надбавка за лікування пацієнтів з COVID -19 та підозрою склала 625 тис. грн.

“Загальна вартість лікування на одного хворого на COVID-19 по інфекційному відділенню склала 175 тис. грн, в тому числі за рахунок місцевих бюджетів: 51 тис. грн, за рахунок коштів НСЗУ – 124 тис. грн. Вартість медикаментозного лікування по інфекційному відділенню склала на 1 хворого 19,5 тис. грн. за рахунок коштів місцевих бюджетів, оскільки кошти НСЗУ надійшли 25 травня”, – відповіли на запит Суспільного.

Станом на 2 липня лікарня має 873 комплекти захисного одягу, з них – 290 багаторазові. В лікарні зазначили, що змінюють їх що 4 години. З початку карантину і до 22 червня – лікарня закупила 160 комплектів захисного одягу, понад тисячу костюмів отримали як благодійну допомогу.

З початку карантину Кролевецька лікарня не закуповувала ШВЛ. Однак вже має п‘ять власних ШВЛ та потребує ще дві одиниці.

Білопільська районна лікарня

У цьому закладі до лікування та обслуговування пацієнтів з підозрою та пацієнтів COVID -19 – залучили 98 медичних працівників. Загалом з початку до закладу було госпіталізовано 50 людей з підозрою на COVID -19 та 8 пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Всього лікарня може прийняти 145 пацієнтів з COVID -19.

За квітень-травень лікарі, які працювали з такими пацієнтами отримали загалом майже 400 тис. грн доплати до заробітної плати.

Вартість лікування пацієнта у лікарні залежить від важкості протікання хвороби, та становить від 3 тис. грн до 30 тис. грн витрат на медикаменти – зазначили у лікарні. Глобальна ставка за місяць, за договором лікарні з НСЗУ, – 2,6 млн.

З початку карантину заклад закупив: костюми – 32 од., комбінезони – 214 од., халати 1115 од., шапочки 100 од., бахіли 762 од., щитки 10 од., маски 23800 од., респіратори 268 од., окуляри -17 од. Безкоштовно отримали: костюми – 670 од., комбінезони – 677 од., халати 375 од., шапочки 310 од., бахіли 760 од., щитки 100 од., маски 5800 од., респіратори 2245 од., окуляри 345 од.

Загалом в лікарні наразі мають понад тисячу захисних комплектів, які змінюють їх щозмінно та до встановлених норм та мають чотири апарати ШВЛ.

Сумська міська дитяча лікарня ім. Святої Зінаїди

В дитячій лікарні з пацієнтами з COVID -19 (та підозрою) – працює 77 медичних працівників. Всього лікарня може прийняти 230 людей з COVID-19.

З початку карантину до лікарні було госпіталізовано 112 пацієнтів з підозрою та один пацієнт з підтвердженим діагнозом.

За роботу з пацієнтами лікарі отримали від 50 до 200% надбавок з урахуванням обов‘язкових доплат – відповіли у лікарні, однак повної суми не назвали. За договором з НСЗУ запланована вартість медичних послуг – 11 млн грн, а гранична щомісячна сума оплати – 3,6 млн грн. Ставка на медичну послугу, за укомплектованість медперсоналом тощо – 498 тис. грн, ставка на медпослугу за готовність надавати лікування пацієнту з COVID-19 в умовах інтенсивної терапії – 171 тис. грн.

З початку карантину лікарня закупила понад 1 тис. захисних комплектів, ще 2,1 тис. – отримали як благодійну допомогу. Наразі тут мають 9 апаратів ШВЛ. Також лікарня потребує обладнання, зокрема, дефібрилятор, аспіратори, пульсометри тощо, однак у відповіді журналістам повідомили, що 26 червня на сесії міськради було заплановано гроші на придбання цього обладнання.

Тростянецька міська лікарня

У лікарні з пацієнтами з COVID-19 (та підозрою) працюють 116 людей. Станом на 24 червня в лікарні отримали лікування 78 людей з підозрою на COVID-19 та чотири людини з підтвердженим діагнозом. Загалом лікарня може прийняти 45 пацієнтів з COVID-19.

За квітень місяць медичні працівники, які були залучені в боротьбі з COVID-19, отримали надбавки на суму – 599,8 тис.грн.

Лікарня має 1552 захисних комплектів. Захисні комплекти лікарі змінюють кожну зміну, а медичні маски через 3-4 години – повідомили в лікарні. З початку карантину заклад закупив 250 комплектів захисту та отримав 1609 комплектів від спонсорів.

“НСЗУ лише надала кошти за готовність лікувально-профілактичного закладу до надання послуг з лікування хворих на COVID-19. За квітень-травень місяць підтверджених випадків захворювання COVID-19 не було та відповідно коштів від НСЗУ не було”, – йдеться у відповіді.

За інформацією в договорі Тростянецької лікарні та НСЗУ, глобальна місячна ставка за лікування пацієнтів з COVID-19 – 2,8 млн грн.

В лікарні наразі мають вісім апаратів ШВЛ. У відповіді на запит повідомили, що мають достатньо медобладнання, але при наявності спонсорів та меценатів не відмовляються від допомоги.

Шосткинська центральна лікарня

У цій лікарні з пацієнтами з COVID -19 (та підозрою) – працює 54 медичних працівників. З початку карантину тут було проліковано сім хворих з COVID-19 та одна пацієнтка лікувалася станом на дату отримання запиту (24 червня). Скільки готові прийняти як лікарня першої хвилі госпіталізації – не відповіли.

За квітень та травень нарахована надбавка медпрацівникам за боротьбу з COVID-19 в сумі 1,7 млн грн.

За квітень лікували чотирьох хворих на COVID-19, згідно з договором з НСЗУ було виділено 2,7 млн грн. За травень проліковано трьох людей, на лікування яких виділено 1,9 млн грн.

Станом на 24 червня лікарня має 1537 захисних комплектів. Медики змінюють їх згідно з потребою та згідно з розрахунками наведених у наказі МОЗ України від 16.06.2020 року №1411. З 18 березня по 22 червня лікарня закупила 170 комплектів захисту, у вигляді волонтерської допомоги та централізованих постачань отримано 1409 комплектів захисту.

Також лікарня має 9 апаратів штучної вентиляції легенів.

Наразі Суспільне ще не отримало відповіді від опорних лікарень в Ромнах та Конотопі. Коли вони надійдуть – інформація буде оновлена.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада