Вчора
25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня

Син мера Тростянця отримує допомогу, поки іншим жителям міста ніде жити через зруйноване житло

Цікаву інформацію вдалося знайти на сторінці у Фейсбук аграрної компанії “МХП-Урожайна країна”, що активно працює на Сумщині. У рамках конкурсу бізнес-ідей “Роби своє” від фонду “МХП-Громаді” (дана структура як і “МХП-Урожайна країна” входять до агрохолдингу МХП – “Миронівський хлібопродукт”), підприємці з регіонів можуть отримати на започаткування чи продовження власного бізнесу до 100 тис. грн.

На грантову підтримку можуть подаватися:

  • бізнеси, що вже працюють;

  • підприємці, які мають бізнес-ідею і шукають кошти на її втілення;

  • підприємці, які релокують свою справу.

Основними критеріями для відбору переможців (обіцяли в МХП) стануть інноваційність проєктів, економічна складова, створення нових робочих місць, соціальний ефект у громаді та/або залучення до бізнесу чи роботи переселенців.

Що ж, добра справа, від “МХП-Урожайна країна” та БФ “МХП-Громаді” – підтримати місцевий бізнес у скрутну хвилину. І дійсно, може багато учасників, змогли в буквальному сенсі “почати життя заново”. Але на Сумщині (а може і не тільки на Сумщині) ця добра справа явно дала збій.

Так, одним із переможців програми, хто отримав грошову винагороду в розмірі 100 тисяч для свого бізнесу, став Руслан Бова – син вже майже 20 років незмінного міського голови Тростянця Юрія Бови.

На сторінці  “МХП-Урожайна країна” про нього було так написано: “Руслан Бова, молодий підприємець, голова ГО «Спорт Тростянеччини» та організатор відомого щорічного Фестивалю «Стара Фортеця», попри втрати та зруйновану кав’ярню, вірячи в переможне майбутнє, вирішив відкрити заклад швидкого харчування. Допомогла реалізувати мрію участь у конкурсі бізнес-ідей «Роби своє» від Фонд “МХП-Громаді”.

Не вагаючись подав заявку на #Роби_своє. На виграні 100 тис. грн придбав меблі з нержавіючої сталі, кондиціонер та тістоміс. За власні кошти зробив ремонт приміщення, закупив необхідне обладнання й кухонне приладдя та здійснив першу закупку товару”.

Написано наче все добре, от тільки поняття “благодійність” тут де? Нормальні люди під благодійністю розуміють, коли багаті діляться своїми статками із бідними. От тільки навряд чи сина мера можна назвати бідною людиною.

Згідно останньої декларації (від 30.12.2023) його як депутата Тростянецької громади, Руслан Бова задекларував всього-то 11 обʼєктів нерухомості серед яких: квартира, житловий будинок, земельна ділянка, а решта – то торгівельні кіоски та павільйони. Також син мера має дві автівки. Його дохід за 2022 рік склав – 2,153 мільйони гривень (тобто майже по 200 тисяч щомісячно – отак ото, комусь війна, а хтось як син мера майже по 200 тисяч заробляв на місяць).

Можемо ще згадати, чим володіє його батько – міський голова Тростянця.

За 2020 рік мер Тростянця Ю.А.Бова задекларував в своїй е-декларації окрім заробітної плати (яка до речі, виявилася більшою за мера столиці Віталія Кличка), з об`єктів нерухомості – квартиру (91,7 м кв); житловий будинок (284,8 м кв.); два магазини – (139,7 м кв. і 148,1 м кв.); офіс (447,6 м кв.); автобусну зупинку з торговим павільйоном (26,5 м кв.); ще два павільйони – (20 м кв. і 60 м кв.) та сім земельних ділянок.

Транспортних засобів у мера Тростянця тільки три – автомобіль вантажний ГАЗ, легковий ТOYOTA AVENSIS 1,8 (2012 р. в.) та ще один легковий – ГАЗ.

З корпоративних прав Бова має у спільній власності з дружиною ПП «Круглий двір», також в декларації вказане ПП «Меркурій», яке належить його дружині.

Із грошових активів задекларовані зарплата міського голови – 545 791 грн, дохід від зайняття підприємницькою діяльністю дружини – 1 млн 077 тис. 756 грн, готівкові кошти дружини: 11 тис. дол. США та 95 тис. грн, сам Бова також задекларував готівки 72 тис. грн.

Цікаво, що за 2017 рік у Юрія Бови будинку на майже 300 квадратних метрів ще не було, а от уже в 2020 році є – виходить за три роки зміг заробити собі на нього.

Отже, як бачимо. із офіційних декларацій, родина Бов явно не бідствує, особливо на фоні того, що багато людей із Тростянця після окупації міста втратили практично все своє майно.

Однак, компанія “МХП-Урожайна країна” через благодійний фонд чомусь кошти видає саме синові мера. Що це, як не завуальована дача хабара через сина міському голові? І все це відбувається влітку 2022 року, коли сам міський голова Тростянця шариться по Інтернету в пошуках елітних меблів, вартість яких сягала кілька мільйонів гривень (мабуть, для свого майже трьохсотметрового будинку, на який він “заробив” всього за три роки перебуваючи на посаді мера). Невже у Тростянці не знайшлося більш нужденних людей? Чи їх доля мало цікавить агромагнатів, на відміну від сина мера?

Якщо ж навіть підходити до справи формально, то і тут Руслан Бова не повинен був отримати сто тисяч. Адже умовами гранту були: “інноваційність проєктів, економічна складова, створення нових робочих місць, соціальний ефект у громаді та/або залучення до бізнесу чи роботи переселенців”. І де тут інноваційність? Де економічна складова, соціальний ефект? Ніхто в тому кафе безкоштовно нікого не годував, громада Тростянця і без нього функціонувала, зайнятих там теж не багато…

От і виникає питання, а як тоді цей проєкт зміг пройти етапи відбору, якщо він не відповідає критеріям? Чи, може, все ж справа вся тут у батькові мерові, який, у тому числі, контролює через свою фракцію у Тростянецькій громаді земельні питання, і куди б хотілося потрапити працювати  “МХП-Урожайна країна”?..

PS. Цікаво, що у декларації за 2022 рік, яку подав Руслан Бова до НАЗК у 2023 році, “допомога” від  “МХП-Урожайна країна” в розмірі 100 тисяч ніде не згадана (там взагалі ні про яку допомогу не згадано) – наче корова язиком злизала. Воно і правильно, навіщо сину мера декларувати такі “крихти”, хто там його памʼятає…

P.S.P.S. Розміщуємо відповідь від МХМ, згідно якої випливає, що компанія тут не причому, а все робилося типу “навмання”. Ось такі дивні “співпадіння” виходять… От тільки люди наврядчи повірять у такі співпадіння, як не віримо у них і ми.

4 листопада
3 листопада