15 червня
14 червня
13 червня
10 червня
8 червня
4 червня
31 травня
26 травня
23 травня
22 травня
21 травня
20 травня
18 травня
15 травня
13 травня
11 травня
7 травня
6 травня
1 травня

Скандальний документ Дрозденка: як міська влада намагається узурпувати закупівлі в бюджетних закладах Сум

Якось надзвичайно непомітно і таємниче пройшла подія, яка дала можливість начальнику Сумської міської військової адміністрації Олексію Дрозденку по суті узурпувати усі закупівлі, які проводять заклади освіти, медицини, культури і соціального напрямку.

Так, 26 квітня 2024 року начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко підписав і направив в установи та організації листа “Щодо інформування в тендерних закупівлях під час воєнного стану”. У ньому пан Дрозденко просить інформувати, а по суті погоджувати із ним усі закупівлі:

“Відповідно до вимог статей 4, 8, 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», указів Президента України від 24.02.2022 N 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», розпорядження Президента України від 31.10.2023 року №184/2023-рп «Про призначення О. Дрозденка начальником Сумської міської військової адміністрації Сумського району Сумської області», спираючись на статтю 15 п. 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»: «управління закладами освіти, установами освіти, закладами охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту, надавачами соціальних послуг, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними, підлітковими закладами за місцем проживання; організації їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення; організації надання ними послуг, у тому числі соціальних». 

Прошу на постійній основі інформувати терміном за 10 днів до подання документації на тендер в сфері закупівель, про свої наміри та наданням відповідного пакету документу на вивчення. 

Відповідні документи надсилати: Сумська міська військова адміністрація, начальнику відділу соціального напрямку Андрію Домчуку”.

Як бачимо, “начальник Сум” не просто запросив інформацію про наміри щось придбати, а й конфіденційну інформацію щодо самих тендерів. Маючи її можна не тільки заблокувати будь-який тендер, а й зробити так, щоб у тендері виграла “правильна” фірма з “правильними” власником.  Ми звичайно, не віримо, що Дрозденко таким чином вирішив сконцентрувати у себе всі відкати, але таке втручання створює умови для потенційних зловживань і корупційних схем…

Далі ще гірше – школи, дитячі садки, лікарні, спортивні заклади, будинки культури є комунальними установами, і будь-яке “таке інформування” не передбачено їхніми статутами чи рішеннями міської ради. Статті, на які посилаються автори документу, не мають відношення до реальної ситуації і розраховані на тих, хто не вміє або не хоче уважно читати. Таким чином, після зміни влади, можлива ситуація, коли тих директорів, які погодяться на таку вимогу Дрозденка і будуть направляти інформацію, можуть потім притягнути до відповідальності за розголошення конфіденційної інформації.

Серед освітян і медиків уже панує думка, що новий документ “про інформування” – це лише привід для міської влади отримувати додаткові фінансові вигоди. Спроби чиновників обґрунтувати цей крок нібито важливістю контролю викликають лише саркастичні посмішки і обурення, адже реальних підстав для такого втручання немає. Зрештою, якщо десь є порушення законодавства під час тендерних закупівель, то для цього є СБУ, НАБУ, САП та інші правоохоронні органи, які в Сумах, до речі, зараз активно працюють і показують результат.

Інцидент із “листом” підкреслює серйозність проблеми з прозорістю та чесністю у взаємовідносинах між міською владою та комунальними установами. Такі авторитарні і самоуправні дії Дрозденка точно не сприяють встановленню демократичних європейських процесів – погодьтеся важко уявити, якби мер Парижу чи Берліну раптово наказав усім міським закладам погоджувати із ним особисто усі закупівлі – від туалетного паперу до якихось ремонтів. Це б не тільки виглядало б абсурдно, а й паралізувало б роботу усього міста…

Однак, наш Дрозденко, схоже, зайвої роботи не боїться і готовий особисто взяти на контроль закупівлю кожного олівця, кожного мʼяча чи пігулки в свої руки – воно і правильно, іншої ж роботи у нього ж не має, а тому треба ж витрачати кудись свій вільний час!

4 листопада
3 листопада