Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Сумчан рятують маршрутки, бо тролейбуси не пройшли випробування ожеледицею

Ситуація із складними погодніми умовами протягом останніх двох днів показала, що у скрутний час Суми можуть розраховувати тільки на приватний пасажирський транспорт, бо комунальний не спромігся впоратися із нестандартними викликами.

Як виявилося, тролейбуси не здатні працювати в ожеледицю: якщо вчора «рогаті» виходили на рейси хоча б до 15:00 (деякі поверталися в депо самостійно, а «Богдани» та ЮМЗ – на буксирі спецмашин військової частини), то сьогодні в КП «Електроавтотранс» заявили, що  через сильне обмерзання тролеї тролейбуси взагалі курсувати не будуть. Якби не приватні перевізники, котрі стійко продовжили роботу в надзвичайних умовах, у місті взагалі б стався транспортний колапс. Незважаючи на погоду,  сумчанам все одно необхідно їхати на роботу, навчання, до лікарень, і лише маршрутки не підводять.

Однак, не всі перевізники змогли випустити на рейси свої транспортні засоби – сталося це не через ожеледицю, а через діючий тариф, що не дає можливості обслуговувати автобуси і виплачувати зарплату водіям. Усе більш очевидним стає факт – без підвищення вартості проїзду приватний транспорт не зможе нормально функціонувати. І що тоді робитиме місто, якщо комунальний транспорт не має технічних можливостей, хоча і стимулюється десятками мільйонів дотацій, а приватний може не виїхати через збиткові тарифи?

«Ми випустили максимальну кількість машин, яку могли, – ті, що на ходу, укомплектовані водіями. Це близько 60%, і так завжди, незалежно від погодних умов. Але буквально з кожним днем виїжджають на лінію  все менше і менше. Головна причина – не вистачає коштів, щоб утримувати машини. Якщо не змінювати умови тарифікації, транспорт стане. Це не жарти. Транспорт на межі зупинки!», – прокоментував  голова Асоціації приватних перевізників Олександр Запорожець.

Сумчани наразі переконуються: стратегія розвитку пасажирського транспорту у місті є абсолютно провальною, а на тролейбуси взагалі не можна розраховувати. Попереду ще два місяці зими, і важко передбачити, які ще погодні сюрпризи на нас чекають, тому міська влада має потурбуватися, аби жителі Сум не залишилися серед чергової ожеледиці без транспорту. Врешті-решт настав час знайти рішення транспортного питання і підтримати приватних перевізників, які добросовісно роблять свою справу за будь-якої синоптичної обстановки.

4 листопада
3 листопада