Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

«Сумщина має стати не лише лідером з вирощування конопель, а і з вироблення кінцевого продукту», — Губернатор

Сумщина є лідером українського коноплярства і має можливість розвивати цю галузь комплексно – від вирощування до виробництва готової продукції. Про це говорили під час робочої наради у голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенка.

Директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Олександр МАСЛАК, директор Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук України (м. Глухів) Ігор МАРИНЧЕНКО та директор Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України (с. Сад Сумського району) Віктор КАБАНЕЦЬ говорили про те, що саме на Сумщині винайшли технічну коноплю і це має велике значення для аграрного та промислового комплексу України і всього світу.

Також на території нашої області розташовані 4 підприємства з первинної переробки цієї культури (всього в Україні їх 6). На жаль, наразі працює лише одне підприємство. Тому необхідно відновити колишні потужності з первинної переробки, а також забезпечити ці потужності сировиною.

Начальник відділу промоцій та туризму Сумської облдержадміністрації Юрій ГЛАДЕНКО додав, що на Сумщині започаткована традиція проведення фестивалю «HempFest», який є першим та головним фестивалем українського коноплярства.

Заслухавши виступаючих, Роман Грищенко зауважив, що коноплярство – це досить прибуткова галузь у світі. Тому Сумщина має стати не лише лідером з вирощування конопель, а й з вироблення кінцевого продукту.

«Відрадно, що є певні здобутки і стратегія розвитку цієї галузі. Тож наразі вже досягнуто домовленості з конкретними підприємцями про обладнання ліній з виробництва волокна. Ведуться перемовини щодо налагодження ліній з виробництва нитки, що дасть змогу в подальшому виготовляти тканину, – зазначив Роман Грищенко. – Також сподіваємося на закінчення карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією, та можливості проведення у цьому році фестивалю «HempFest», який дасть змогу більш популяризувати вироби з конопель та віднайти інвесторів для цієї галузі».

4 листопада
3 листопада