Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Сумська лікарка – про особливості легалізації медичного канабісу

2019-го року в обласному онкодиспансері близько тисячі пацієнтів потребували у лікуванні наркотичних анальгетиків.

Лікарка-онколог закладу із 20-річним досвідом Олена Мірошнікова розповідає, що знеболення потребують, окрім онкохворих, паліативні хворі, діти з фармрезистентними формами епілепсії та всі, хто мають хронічний больовий синдром. Препарат канабісу, за її словами, має менше побічних дій і краще переноситься, ніж опіоїдні анальгетики.

Препарат канабісу має дві діючі речовини. Перше – це канабідіол, препарат, який має тільки медичну дію. Це знеболююча, спазмолітична і заспокійлива дія. І другий препарат – тетрагідрокабінол – він як раз і має психотропний ефект. Він може викликати залежність. І з цим препаратом пов’язані застерігання використання, але наразі медицина може контролювати кількість і першого, і другого препарату. І в ліках на основі канабісу використовується тільки перший препарат”, – розповідає лікарка.

Якщо дозволять працювати із медичним канабісом, потрібен державний контроль щодо його використання, вважає вонаі додає: “Ми розуміємо тонку грань, і держава повинна на законодавчому рівні контролювали – і виробництво, і реалізацію, і призначення цих препаратів, тобто щоб видавали рецепти тільки лікарі, і не всі лікарі, а могли б купити хворі тільки в деяких аптеках”.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада