Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Талановитий сумчанин прославився на всю країну

Дмитро Шевченко живе в Сумах та професійно займається виготовленням дамаської сталі. Він має ютуб канали, на яких він демонструє процес виготовлення клинків, а сумарна кількість переглядів сягнула понад 175 мільйонів.

Канал Дмитра називається shurap, а знайти на ньому можна трохи більш як 70 відеороликів на тематику виготовлення клинків з дамаської сталі. Саме на ній і спеціалізується сумський коваль, адже під час виготовлення можна створювати малюнок на поверхні металу. Хоч каналу вже понад дев’ять років, але відео виходять не надто часто, оскільки не можна зробити щось гарне дуже швидко.

Дамаська сталь — це зварна сталь декількох шматків з яскравим малюнком.

Цікаво, що на всіх відео ми не почуємо голосового озвучування або коментарів майстра, або ж інтегрованої реклами в саме відео. Усе через те, що ютуб канал дивляться користувачі зі 124 країн, а описи під кожним відео адаптуються 14-ма мовами, тому залежно від налаштувань на вашому ютубі ви побачите певний переклад. Глядачі переважно англомовні, але якщо помічається, що багато людей дивляться з певної країни, то для них підготується переклад. Сам же канал створювався для збільшення рекламного трафіку на його сайт, а першими відео були про огляди обладнання.

Перше відео з мільйоном переглядів

Згодом Дмитро помітив, що одне відео почали гарно дивитися, тому вирішив, що раз таке дивляться люди, то треба робити в такому форматі. Його він називає «динамічним майстеркласом» (до 20 хвилин) — достатньо стиснутий майстерклас повного процесу виготовлення від початку до кінця, щоб було цікаво дивитися усім глядачам. У мережі є відео по 3-4 години, які будуть дивитися спеціалісти, а всі інші ні, тому на його каналі такі відео відсутні. Все ж запити на них є, але це недоцільна справа, якщо їх подивиться лише, наприклад, десять людей.

Першим відео з мільйоном переглядів став другий майстерклас з цієї серії. За словами майстра важко описати такий формат, адже це і не блог, і не науково-технічна методика, а скоріше художній витвір. Він знятий для того, щоб просто подивитися. Саме з таких відео і почалося стрімке зростання переглядів.

Є люди, які говорять «ось, на крутому обладнанні, пробував би зробити вручну». Я подумав, що раз людям цікаво, то зробив канал, де лише вироби, які роблю власноруч. Люди задоволені.

Зйомки та монтаж робить самостійно, а щоб перекласти описи, користується сервісами та допомогою перекладачів. Коваль старається вдосконалювати якість своїх відео, тому спостерігає, як збирають мільйони переглядів на інших відео та що подобається глядачам.

Справа життя та заробіток

До розвитку ютуб каналу працював ковалем та виконував замовлення на виготовлення клинків. У своїй майстерні так працює з 2006 року та професійно виготовляє дамаську сталь. Усі свої навички Дмитро здобув за принципом «береш і робиш», а пристрасть до ножів починається ще з дитинства, коли власноруч їх майстрував.

Справу життя розпочав з того, що хотів придбати дамаск, а він виявився дорогим.

Якось поїхав на виставку в Київ зі своїми клинками, щоб показати їх іншим майстрам, які займаються продажами. Один з них запропонував розмістити мій виріб у себе, щоб спробувати продати на своїх стендах. Він продав. Вийшли такі великі гроші, що не заробиш стільки. І я зрозумів, що треба працювати. З того часу вже протягом 13 років у мене була черга на рік-півтора вперед.

Понад рік назад Дмитро припинив виготовлення на замовлення, оскільки стало бракувати часу, а в пріорітеті стали відеоролики на ютубі, який приносить основний заробіток. Він каже, що секретів в його навичках немає, треба просто брати та робити.

Якщо не виходить, то робиш знову. І так поки не вийде. А якщо вже хочеш досягнути кращих результатів, то починаєш вивчати літературу та довідники.
Все ж результатами на своїх відео він ніколи не задоволений. У процесі роботи подобається, а от заключний вид — ні. Каже, що важко відповісти, для більшості недоліки не видно, а мені хочеться кращого. Це стосується саме результату виготовлення виробів та їхнього естетичного вигляду.
Дмитро старається робити усе гарно, адже погано завжди вийде. Інші ютубери почали робити відео схожих форматів, що і в нього, та він гордиться тим, що його результати не можуть повторити інші, бо в них не виходить.

Паралельно зі зйомками він займається написанням освітньої книги, а також робив два рази на рік майстеркласи у своїй майстерні, а люди до нього приїжджали. Після карантину вони знову можуть продовжитися.

cukr.city

4 листопада
3 листопада