Вчора
6 вересня
5 вересня
4 вересня
3 вересня
2 вересня
30 серпня
29 серпня
28 серпня
27 серпня
24 серпня
22 серпня
21 серпня
20 серпня
16 серпня
15 серпня
13 серпня

Тривожна реальність: Вільні автобусні маршрути в Сумах чекають роками на перевізників

У місті Суми вже кілька років існує проблема, яка зачіпає кожного жителя. Вільні автобусні маршрути залишаються без водіїв, і ситуація з кожним роком лише погіршується. Основна причина цієї кризи – низький тариф на перевезення пасажирів, який робить роботу на них нерентабельною для приватних перевізників.

Кілька років тому місто ще могло похвалитися розвиненою мережею маршрутних таксі, що забезпечувала комфортне пересування для мешканців. Проте, з часом, ситуація змінилася. Тариф у 10 гривень за поїздку, який було встановлено ще до війни, вже давно не відповідає реаліям економічної ситуації, і все більше приватних перевізників змушені відмовлятися від обслуговування міських маршрутів. 

“Це вже не робота, а благодійність, – говорить директор одного из сумських автопідприємств Олександр Бондаренко. – Ми просто не можемо підтримувати наші автобуси в належному стані, купувати запчастини і платити зарплати водіям за ті гроші, які отримуємо від тарифів. Усі витрати зросли, але тарифи залишаються незмінними. Нам просто не залишається вибору, окрім як згорнути бізнес. Спочатку закриваються менш рентабельні маршрути, але якщо ситуація не зміниться – то припинять роботу й інші”.

Міська влада, усвідомлюючи глибину проблеми, намагалася залучити перевізників з інших міст, пропонуючи їм взяти на себе обслуговування вільних маршрутів. Проте, жодна компанія не погодилася на ці умови. «Ми неодноразово зверталися до міських рад сусідніх областей та до районних адміністрацій нашої області з пропозицією заключити договір на обслуговування вільних маршрутів нашого міста, але ні одного звернення з бажанням працювати на міських перевезеннях у Сумах не надходило», – зазначає начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій Яковенко. 

Ситуація ж тільки погіршується. Мешканці деяких районів міста змушені довго чекати на транспорт або навіть долати великі відстані пішки, щоб дістатися до місця призначення. Особливо важко стало літнім людям та тим, хто залежить від громадського транспорту для щоденних потреб.

“Кожен день я витрачаю майже годину на те, щоб дістатися до роботи, і це при тому, що мій офіс знаходиться всього за декілька кілометрів від дому”, – скаржиться Наталія, місцева мешканка. “Раніше було набагато зручніше, але тепер я не можу покластися на транспорт”.

“Ми часто чуємо від сумчан, що влада Сум має прогнати нинішніх перевізників і знайти нових, які будуть працювати у Сумах на новому транспорті і за меншими тарифами. Але цього не буде – бо це лише думки, які не підкріплені економічними розрахунками. У реальності ж, ситуація в місті настільки погана для перевізників, що навіть комунальне підприємство “Електроавтотранс” маючи лише за минулий рік близько 160 мільйонів дотацій із бюджету і працюючи вже більше року за реальним тарифом у 15 гривень для автобусів і 16 гривень для тролейбусів, не справляється зі всіма маршрутами і з одинадцяти не працює цілих два маршрути!!!”, – наголошує перевізник Олександр Бондаренко. – Більш того, наразі приватні перевізники обслуговують лише 23 маршрути, а ще 13 є вільними і ніхто, як бачимо, не має бажання йти працювати не те що за зниженими тарифами, а й навіть за діючими. І ця проблема для багатьох маршрутів тягнеться роками. Можна ще багато розповідати казки про якихось міфічних перевізників із інших міст з новими автобусами, але ситуація від того точно не змінеться на краще, а з часом лише стане гіршою”.

Примітка. Наразі, за кожні 16 гривень за проїзд у тролейбусі, пасажир сплачує лише 8 гривень, а іншу половину бюджет міста (тобто всі інші сумчани, які навіть ніколи не їздили на тролейбусі). Схожа ситуація і з автобусами, де із 15 гривень – 8 гривень сплачує пасажир, а решта покривається місцевим бюджетом. 

Щоб вирішити цю кризу, необхідно підвищити тариф на перевезення пасажирів з 10 до 15 гривень. Це дозволить приватним перевізникам покрити свої витрати та забезпечити стабільне обслуговування маршрутів. Хоча це може здатися значним підвищенням для пасажирів, але це необхідний крок для збереження транспортної системи міста.

“Ми розуміємо, що підвищення тарифу не є популярним рішенням, але воно необхідне для того, щоб забезпечити безперебійну роботу транспорту”, – зазначає перевізник Бондаренко. “Ми працюємо над тим, щоб зробити наше місто кращим, і сподіваємось на розуміння з боку мешканців”.

Тільки спільними зусиллями міської влади та мешканців можна подолати цю кризу та забезпечити стабільне функціонування громадського транспорту в Сумах.

4 листопада
3 листопада