Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

У Липовій Долині депутати заборонили ділку знущатися над місцевими жителями

Кілька днів тому депутатський корпус Липоводолинської ОТГ розглянув звернення місцевих жителів щодо порушень екологічного законодавства ТОВ «Агропартнери-2009» і його керівником Сергієм Жамардієм та прийняв безпрецедентне рішення – рекомендував підприємству винести за межі селища зерносушарку, через роботу якої місцеві жителі не могли дихати чистим повітрям.

Історія протистояння між мешканцями 2-го пров. Лікарняного та сільськогосподарського підприємства триває вже не один рік. Все почалося у 2017-му, коли до вже існуючої зерносушарки підприємець вирішив побудувати ще одну – неподалік житлових кварталів. Люди збунтувалися проти цього. За їх словами, коли працювала сушарка, лушпиння від кукурудзи та соняшника, яке там зберігалося, забруднювало повітря та створювало труднощі з диханням. Та заручившись підтримкою тодішньої місцевої влади, підприємець, попри вимоги законодавства, таки звів другу сушарку, нахчавши на протестуючих односельчан.

Майже після чотирьох років протистояння, крапку у цьому екологічному питанні нарешті поставили депутати селищної ради. На останній сесії, яка відбулася наприкінці серпня цього року, вони, під тиском місцевої громади, розглянули колективне звернення від жителів смт Липова Долина щодо порушень екологічного законодавства ТОВ «Агропартнери-2009». Вивчивши усі деталі цієї справи депутати направили до підприємця звернення з вимогою про перенесення зерносушарки за межі смт Липова Долина.

До речі, побоювання людей щодо їхнього здоров’я, виявилися не безпідставними. Лабораторний центр Держпродслужби, який проводив перевірки, в результатах лабораторних замірів на місці виявив, що рівень забруднення повітря перевищував гранично допустимі норми аж у вісім разів. Також не відповідав нормам й рівень шуму від роботи сушарки вночі.
Та не лише забрудненням повітря відзначилося це підприємство. Сумська обласна державна будівельна інспекція на звернення мешканців Липової Долини провела перевірку та виявила, що перша сушарка працювала на неорендованій землі. Відтак, місцевий бюджет недоотримав значні кошти, які могли підти, наприклад, на розвиток громади, вирішення проблемних питань у соціальній сфері чи на покращення інфраструктури тощо.

Аби повністю відновити соціальну справедливість, мешканцями Липової Долини також було піднято питання перед депутатським корпусом щодо сплати коштів ТОВ «Агропартнери-2009» за використання земельної ділянки без договору оренди.

Завдяки відкритому діалогу між місцевими жителями та депутатами, які не залишились осторонь цієї проблеми, вдалося почати вирішувати одне із наболілих питань для громади смт Липова Долина.

4 листопада
3 листопада