Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня

У Шостці затримали крадіїв бочок із небезпечними отрутохімікатами

Про це сьогодні, 1 червня, повідомив відділ комунікації поліції Сумської області.

Подія сталася восени 2018 року на Шосткинщині. Побачивши у безлюдному місці бочки з невідомою речовиною, двоє чоловіків вирішили їх вкрасти. Чималу кількість ємностей вони тут же спорожнили та забрали додому. Здобуту таким чином тару зловмисники використовували у своєму господарстві до тих пір, поки їх не викрили правоохоронці.

Нагадаємо, що у 2015 році у Шостці сталася надзвичайна екологічна подія. Під час транспортування дуже небезпечної рідини, яка містила у собі гептил, стався її розлив. Відчувши неприємний запах та погіршення здоров’я, місцеві жителі «забили на сполох». Тоді то і з’ясувалося, що одна з фірм займалася незаконною «утилізацією» отрутохімікатів поблизу Шостки. А простіше кажучи – зливала вкрай небезпечну для довкілля і людей рідину просто на землю.

Ця подія набула резонансу в країні, а на знешкодження отрутохімікатів були задіяні значні сили та засоби. Місцева та обласна влада виділила кошти на придбання спеціальної сертифікованої тари, в яку зібрали грунт та змиви з небезпечними речовинами. Для вирішення їх подальшої долі бочки помістили на тимчасові майданчики для зберігання.

На один із таких об’єктів восени 2018 року натрапили двоє жителів Шосткинського району. Роздивившись ємності, чоловіки вирішили, що така знахідка вкрай необхідна для домашнього господарства. Випорожнивши бочки, вони завантажили їх на воза та відвезли по домівках.

За кілька днів відповідальні особи недорахували 84 бочки і сповістили про крадіжку у поліцію. «Пошукові заходи по встановленню зловмисників тривали понад рік, — розповідає Сергій Забозлаєв, начальник Шосткинського відділу поліції. – За цей час наші співробітники опитали сотні громадян та провели кілька десятків різних оперативних заходів. Ця кропітка та цілеспрямована робота дала свій результат. Днями співробітникам сектору превенції Шосткинського відділу поліції стало відомо, де зберігаються викрадені ємності. Правоохоронці не стали зволікати і навідались за адресами у села Шосткинського району з санкціонованими обшуками».

У домогосподарстві 34-річного підозрюваного було знайдено та вилучено 15 бочок, а в садибі його 48-річного товариша – 42. Викрадене чоловіки використовували на свій розсуд: один зберігав у них зерно та інші продукти для відгодовування свійських тварин і птиці, інший — тримав  в них тирсу. Деякі бочки були розрізані навпіл. З них вправні господарі змайстрували собі відра.

Чоловіки, які поцупили ємності, говорять, що навіть не знали, які небезпечні речовини в них зберігалися.

Наразі поліцейські встановлюють місцезнаходження інших викрадених бочок. Відносно чоловіків у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України «Крадіжка». Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

Крім того, під час обшуку в будинку старшого з підозрюваних поліцейські знайшли та вилучили нелегальну рушницю та патрони до неї. За ці знахідки чоловік понесе ще й адміністративну відповідальність.

4 листопада
3 листопада