15 червня
14 червня
13 червня
10 червня
8 червня
4 червня
31 травня
26 травня
23 травня
22 травня
21 травня
20 травня
18 травня
15 травня
13 травня
11 травня
7 травня
6 травня
1 травня

У Сумах “Команда Лисенка” вирішила рейдернути комунальне підприємство?

Досить дивні події відбуваються навколо комунального підприємства Сумської міської ради “Шляхрембуд”. Працівники управління внутрішнього контролю та аудиту СМР не змогли провести перевірку підприємства. 20 травня 2024 року аудиторам відмовили у доступі на підприємство, а наступного дня, 21 травня, незважаючи на присутність виконуючого обов’язки міського голови Артема Кобзара, ситуація не змінилася – представників міської ради (яка по суті є засновником і власником підприємства) просто не пустили.

Зазвичай, так вчиняють, коли є що приховувати. Адже якби ситуація була б протилежною, то після вдалої для підприємства перевірки, коли б там дійсно виявилося б все впорядку, керівництво організації лише отримало додаткові докази своєї ефективної управлінської діяльності. Однак, оскільки таких класних аргументів перед громадськістю Сум вони не захотіли мати – можемо сміливо припустити, що справи на цьому підприємстві відбуваються точно не хороші.

Більш того, за дивним співпадінням, керівник підприємства, раніше скандально-відомий оператор Олександра Лисенка, чомусь раптово, якраз перед перевіркою підприємства, взяв і захворів, пішовши лікуватися до свого однопартійця Володимира Поцелуєва у лікарню Святого Пантелеймона. Цікаво, що до цього хвороба не завадила Олександру Зименку провести ремонт “вулиці мільйонерів” замість відновлення дороги біля дитячого садочку для дітей з особливими вадами, через що батьки останніх змушені їх на руках носити через ями, адже на інвалідному візку проїхати просто неможливо.

Логічно, що після такого самоуправства у депутатів і керівництва сумської громади виникли запитання до дирекції КП “Шляхрембуд”. І тут на сцену виходить аксакал сумського дорожнього будівництва, давній соратник ексмера Лисенка Олександр Вегера. Його депутати рік тому звільнили із посади керівника КП “Шляхрембуд”, яку він, незважаючи навіть на корупційні скандали, обіймав майже 20 років – і ось він знову на коні, він знову керівник КП!

На мові окупанта пан Вегера “пояснив” в хамовитій манері братків із 90-х представникам міськради, що, мовляв, ніяких прав у них не має, і перевіряти підприємство їх ніхто не пустить. Якби ще додав – що це його приватна власність, то взагалі б всі крапки над “і” розставив би.

Начальник управління внутрішнього контролю та аудиту Інна Козачок наголошує, що управління діє в рамках законодавства. За її словами, до цього працівники управління провели чотири перевірки, результати яких показали значні позитивні зміни завдяки дотриманню рекомендацій аудиторів. Наразі управління готує повний звіт по аудитах.

“Вважаю, що цей допуск – недоцільний. Ми створені для того, щоб допомогти, виявити недоліки й скорегувати дії на позитив,” – зазначила Інна Козачок.

Депутат міськради, голова бюджетної комісії Вадим Акпєров висловив своє обурення ситуацією. Він наголосив, що “Команда Лисенка” настільки впевнена у своїй безкарності, що окремі її представники вважають підприємство своєю приватною власністю.

“Як можливо, що власнику відмовляють в проведенні аудиту свого ж підприємства? Відмовляють – значить є за що хвилюватись. А значить, що моє рішення про створення управління аудиту та контролю було абсолютно вірним. Працюємо далі,” – написав Акпєров на своїй сторінці у Facebook.

Цей інцидент підкреслює серйозність проблеми з прозорістю та підзвітністю комунальних підприємств у місті, а ще розпущеність та вседозволеність бютівських кадрів, що керували містом останні 10, а деякі і 20 років! Суспільство заслуговує на чесність і відкритість у роботі тих, хто відповідає за використання коштів громади. Поряд із тим, такі дії “команди Лисенка” із комунальним майном – ніяк як рейдерським захватом” назвати не можливо. Вони чомусь вирішили, що можуть розпоряджатися ним, як своєю приватною власністю – хіба так має бути у цивілізованій європейській державі?

4 листопада
3 листопада