У Сумах на Центральному ринку продавали партію нітратних динь
На ринках і в торгових мережах уже активно торгують ранніми баштанними, які в нашій країні зазвичай дозрівають із середини серпня. Тому червень і липень – період нехарактерний для збору врожаю кавунів і динь. Разом із приємним смаком і поживними речовинами такі ранні баштанні можуть принести людині шкоду.
Станом на сьогодні на території Сумської області на ТОВ «Центральний ринок» було виявлено один випадок перевищення нітратів у 200 кг динь (212 мг/кг при нормі 90 мг/кг), у кавунах перевищення вмісту нітратів виявлено не було. Допустима концентрація нітратів: для кавунів вона неповинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси.
На агропродовольчих ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Тому кожен покупець повинен знати, що для придбання безпечної продукції потрібно запитувати результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.
Для того щоб вберегтися від отруєння баштанними потрібно дотримуватися декількох простих правил:
- Не купувати баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.
- У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Цим Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється парниковий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
- Звертайте увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.
- Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.
- Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.
- Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.
Вміст нітратів можна перевірити в домашніх умовах. Опустіть кавун у воду (цілий) – безпечний плід повинен триматися на воді, а при високій кількості нітратів він опуститься на дно. Якщо кавун надрізали вже на ринку – розріжте його далі по часточках і подивіться на зрізи. У безпечному для вживання кавуні вони не можуть бути рівними, до того ж будуть видні крупинки в самій м’якоті, а ось зріз нітратної ягоди буде ідеально гладким.
Ось ще один варіант – відрізати трохи м’якоті та покласти в склянку з чистою водою. Якщо вона стала рожевою – кавун вживати небезпечно. Можна також уважно оглянути м’якуш кавуна, який розрізали навпіл, наявність білих або жовтих п