Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

У Сумах показали лабораторію для ПЛР-тестувань і розповіли, що потрібно для запуску додаткової

ПЛР-тести на коронавірус у Сумах робить вірусологічна лабораторія Сумського обласного лабораторного центру, яка нині перевантажена. Про плани відкрити ще одну подібну лабораторію в місті – на базі мікробіологічної лабораторії лікарні №4 – повідомили 28 вересня. Журналісти Суспільного відвідали обидва заклади і дізналися, як нині працює вірусологічна лабораторія та що потрібно, щоб запустити додаткову.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру – єдине місце в області, де проводять дослідження методом ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції) на наявність коронавірусу в організмі людини. Завідувачка лабораторії Ірина Купрієнко показує усі фази досліджень. Першим етапом є відбір матеріалу, розповідає завідувачка. “Відбирається в пробірочки, ставиться в штативи і далі передається на виділення РНК. Через віконце передається на наступний етап, на етап проби підготовки і виділення РНК-вірусу. Нам у допомогу державою надана станція автоматичної пробопідготовки, яка прискорює нашу роботу, обробляє одразу 96 проб”, – розповідає завідувачка лабораторії. На заключному етапі дослідження вірусологи бачать в комп’ютері, є чи немає вірусу в біологічному матеріалі людини, говорить Ірина Купрієнко.

Подібну обласній лабораторії хочуть відкрити в лікарні №4. Нині тут – мікробіологічна лібораторія. З коштів міського бюджету на її переобладнання виділили 1 млн. 800 тисяч гривень, розповіла в.о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко. “На одну постановку – 48 тестів іде. Скільки буде постановок за добу, це буде залежать від робочого часу, як буде розплановано. Думаю, не менше трьох”, – вважає Чумаченко.

Завідувачка мікробіологічої лабораторії Людмила Бєлай говорить, що для повноцінної роботи до цих грошей, що виділили, треба ще стільки ж. “Треба купляти апарат не на 38 проб, а на 96. Для цього треба іще обладнання приблизно на суму плюс 2 млн грн. Я вважаю, що керівництво міста має про це знати, що не вірно гроші викидати на вітер, купляючи обладнання маленьке, стартове. Обладнання має працювати. Якщо ви хочете, щоб ми працювали, обладнання має бути якісним”, – говорить Бєлай.

Завідувачка лабораторії також розповіла, що працівників додатково доведеться навчати. “Щоб працювати якісно, фахівці мають пройти певні курси у Києві. Курси двотижневі. Тобто, в реальності, при умові, що ми дуже швидко спрацюємо з проектною документацією, з оформленням акредитації, тому що це окрема документація, з ремонтними роботами, з оснащенням, і проходженням курсів співробітників, це 2-3 місяці”, – вважає завідувачка.

Директор лікарні Андрій Сухомлин зараз займається технічними питаннями. “Це підготовчі моменти, пов’язані з частковою реконструкцією, добудовою і влаштуванням вентиляційних систем. Ще потрібно буде замінити частину меблів, закупити холодильне обладнання, яке буде в змозі витримувати або генерувати температуру до -70ºС. Воно дороговартісне, зараз опрацьовуються ці питання: постачальники, саме обладнання”, – говорить Сухомлин.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада